Nietypowy dodatek do mizerii. Nadaje wyrazistego smaku i jest bardzo zdrowy
Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu i wspaniale smakuje w połączeniu ze schabowymi, mielonymi lub pieczenią. Okazuje się, że można dodać do niej pewien, zdrowy dodatek, który nada wyrazistości tej sałatce. Sprawdź przepis na inną, równie smaczną wersję mizerii.
Wiele osób dodaje do mizerii cebulkę, aby dodatkowo podkręcić jej smak. Istnieje jednak inne warzywo, które jeszcze bardziej nada wyrazistości sałatce, dzięki czemu zachwyci niejedno podniebienie. Dodaj do mizerii por, zaskocz swoją rodzinę.
Tradycyjna mizeria to połączenie jogurtu, śmietany, ogórka i przypraw. Do podkręcenia smaku używamy natomiast cebulki. Tym razem warto zastąpić ją porem, a całość dodatkowo skroplić octem jabłkowym.
Jakich dokładnie składników i w jakiej ilości potrzebujemy na mizerię z porem? Oto lista:
- 1 ogórek;
- biała część małego pora;
- 3 łyżki śmietany 12%;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 ząbek czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, aby sałatka była lżejsza. Zamiast octu jabłkowego można użyć octu z białego wina.
Na początek wyjmujemy ogórka z lodówki - chłodniejszy jest bardziej chrupiący. Następnie szatkujemy go, nie obierając na cienkie plastry. Po chwili wrzucamy warzywo do miski, doprawiając łyżką soli, łyżeczką cukru i pieprzem wedle uznania.
W kolejnym kroku dodajemy łyżkę octu jabłkowego, odstawiając ogórka na kilka minut. Następnie zlewamy wodę z warzywa.
Później dokładnie myjemy pora i kroimy go w cienkie plasterki. Warzywo skraplamy sokiem z cytryny i również odstawiamy na kilka minut.
Ogórki łączymy z porem i dodatkowo przeciskamy do nich czosnek przez praskę. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy śmietanę i sprawdzamy smak mizerii. Możemy jeszcze trochę doprawić ją wedle uznania. Sałatkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
Przed podaniem warto dodatkowo doprawić mizerię z porem ulubionymi ziołami. Idealnie sprawdzi się koperek, bazylia czy oregano.
Zobacz też:
Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki