Reklama
Reklama

​Zrób takie ogórki do obiadu. Szybko zapomnisz o mizerii

Chrupiące, pikantne i egzotyczne. Ogórki po koreańsku to przepis, który zrewolucjonizuje sposób, w jaki patrzysz na to warzywo. Jeśli lubisz ostre potrawy, na pewno przypadną ci do gustu. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny. Spróbuj urozmaicić swój obiad dzięki nowym, oryginalnym smakom.

Mizeria to częsty dodatek do obiadu w wielu polskich domach. Ze względu na swój delikatny smak, może się jednak szybko znudzić. Osoby, które lubią azjatyckie smaki, mogą spróbować mizerii po koreańsku. To pikantny rodzaj sałatki, dzięki której każde danie nabierze nowych walorów. Szczególnie przypadnie do gustu fanom ostrych dań. Dlatego jeśli pragniesz dodać do swojego jadłospisu egzotycznych nowości, spróbuj naszego przepisu na mizerię po koreańsku.  

Koreańska mizeria. Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Zobacz także: Nietypowe gołąbki, które pokochasz od pierwszego kęsa. Robi je uczestniczka Master Chefa

Jak przygotować ogórki po koreańsku?

Dokładnie myjemy ogórki, ponieważ nie będziemy ich obierać ze skórki. Kroimy je w grube plastry albo słupki. Obieramy cebulę i siekamy ją. Umieszczamy razem z ogórkami w dużej misce, zasypujemy łyżką soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i czekamy, aż warzywa puszczą sok.

W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę i umieszczamy wszystkie przyprawy. Jeśli lubimy ostre smaki, możemy użyć jedynie papryki ostrej. Jeśli jednak chcemy przygotować łagodniejszą wersję mizerii, możemy zamienić ostrą paprykę na słodką. Dodajemy również czosnek, który przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Odciskamy ogórki i cebulę z nadmiaru wody, a następnie przekładamy je do słoika. Zalewamy przygotowaną przez nas marynatą i upewniamy się, że wszystkie warzywa są nią pokryte. Po 15 minutach mizeria jest gotowa do spożycia. Tak przygotowana, może być przechowywana w lodówce do pięciu dni.

Zobacz też:

Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Ten przepis z Kresów podbije twoje serce

Kotlety schabowe wychodzą twarde? Zdradzę ci sekret znajomej kucharki

Wyjmij ciastka i zalej je kremem czekoladowym. Błyskawiczny przepis na obłędne ciasto bez pieczenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa