Reklama
Reklama

Nietypowe gołąbki, które pokochasz od pierwszego kęsa. Robi je uczestniczka Master Chefa

Gołąbki to danie, które tradycyjnie przygotowujemy z kapusty. A może warto odejść od klasyki i postawić na nowszą wersję tego dania? Uczestniczka Master Chefa podzieliła się przepisem na gołąbki z cebulą. Wyglądają oryginalnie i smakują obłędnie. Do ich wykonania potrzeba odrobiny sprytu.

Gołąbki można modyfikować poprzez dodawanie różnych składników do tego tradycyjnego dania. Zawsze jednak robimy je z kapustą. W przepisie Ewy- uczestniczki Master Chefa nie używamy w ogóle kapusty, a zastępujemy ją cebulą, w którą zawijamy mięsny farsz. Takie połączenie spełni wymagania nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. 

Uczestniczka Master Chefa zastąpiła kapustę cebulą, tworząc gołąbki cebulowe

Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na obiad, a chcemy przygotować danie, którym zaskoczymy rodzinę. Warto zatem wykorzystać przepis uczestniczki Master Chefa na gołąbki w nowej wersji. Ewa zastąpiła liście zielonej kapusty plastycznymi warstwami cebuli. Bez problemu mieszczą w sobie mięsny farsz. 

Przygotowanie cebulowych gołąbków wymaga trochę czasu, jednak przepis nie jest skomplikowany. To danie zaczynamy od blanszowania naciętej cebuli. Później robimy farsz z mięsa i warzyw, a na koniec zwijamy gołąbki, otrzymując cebulowe cukierki z nadzieniem. 

Składniki na gołąbki cebulowe. W roli głównej cebula

Ewa z Master Chefa podzieliła się autorskim przepisem na gołąbki cebulowe na swoim Instagramie. Jakich zatem składników potrzebujemy? Sprawdź listę. 

Składniki:

  • 3-4 duże cebule;
  • 300 g mięsa mielonego;
  • 100 g ryżu;
  • 1 marchewka;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • mała cebula;
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • olej;
  • 300 ml przecieru pomidorowego;
  • 300 ml wody lub wywaru;
  • 2 liście laurowe;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Autorski przepis Ewy z Master Chefa na gołąbki cebulowe

Robienie gołąbków cebulowych zaczynamy od obrania cebuli z łupin i delikatnego ponacinania jej w środku. Następnie blanszujemy warzywo i ściągamy z niego warstwy tak, aby nie przerwać ich i nie uszkodzić. 

W kolejnym kroku robimy farsz: drobno kroimy marchewkę, cebulę i seler naciowy. Później podsmażamy warzywa na patelni do momentu zarumienienia. Gdy już zmiękną, to dodajemy 2 łyżki koncentratu. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do miski z uprzednio ugotowanym ryżem i mięsem. Tak przygotowany farsz doprawiamy i zagniatamy dłonią, aby wyrobić jednolitą masę. 

W płaty cebuli wkładamy farsz, który następnie zawijamy jak cukierka. Pamiętajmy, aby nie dawać go zbyt dużo, ponieważ gołąbki cebulowe mogą się rozpaść. 

Przystępujemy do robienia sosu: na patelni rozgrzewamy olej, na który później wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy. Warzywa smażymy przez chwilę i dodajemy do nich koncentrat. Całość doprawiamy solą, pieprzem i liściem laurowym.

Na koniec przekładamy gołąbki do sosu. Całość polewamy wodą lub wywarem, przykrywamy pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po tym czasie ściągamy pergamin i zapiekamy gołąbki cebulowe jeszcze przez 15 minut. Dzięki temu uzyskamy zarumienioną skórkę cebuli. 

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa