Nietypowe gołąbki, które pokochasz od pierwszego kęsa. Robi je uczestniczka Master Chefa
Gołąbki to danie, które tradycyjnie przygotowujemy z kapusty. A może warto odejść od klasyki i postawić na nowszą wersję tego dania? Uczestniczka Master Chefa podzieliła się przepisem na gołąbki z cebulą. Wyglądają oryginalnie i smakują obłędnie. Do ich wykonania potrzeba odrobiny sprytu.
Gołąbki można modyfikować poprzez dodawanie różnych składników do tego tradycyjnego dania. Zawsze jednak robimy je z kapustą. W przepisie Ewy- uczestniczki Master Chefa nie używamy w ogóle kapusty, a zastępujemy ją cebulą, w którą zawijamy mięsny farsz. Takie połączenie spełni wymagania nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy.
Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na obiad, a chcemy przygotować danie, którym zaskoczymy rodzinę. Warto zatem wykorzystać przepis uczestniczki Master Chefa na gołąbki w nowej wersji. Ewa zastąpiła liście zielonej kapusty plastycznymi warstwami cebuli. Bez problemu mieszczą w sobie mięsny farsz.
Przygotowanie cebulowych gołąbków wymaga trochę czasu, jednak przepis nie jest skomplikowany. To danie zaczynamy od blanszowania naciętej cebuli. Później robimy farsz z mięsa i warzyw, a na koniec zwijamy gołąbki, otrzymując cebulowe cukierki z nadzieniem.
Ewa z Master Chefa podzieliła się autorskim przepisem na gołąbki cebulowe na swoim Instagramie. Jakich zatem składników potrzebujemy? Sprawdź listę.
Składniki:
- 3-4 duże cebule;
- 300 g mięsa mielonego;
- 100 g ryżu;
- 1 marchewka;
- 1 łodyga selera naciowego;
- mała cebula;
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
- przyprawy: sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 1 marchewka;
- 1 cebula;
- 1 łodyga selera naciowego;
- olej;
- 300 ml przecieru pomidorowego;
- 300 ml wody lub wywaru;
- 2 liście laurowe;
- przyprawy: sól, pieprz.
Robienie gołąbków cebulowych zaczynamy od obrania cebuli z łupin i delikatnego ponacinania jej w środku. Następnie blanszujemy warzywo i ściągamy z niego warstwy tak, aby nie przerwać ich i nie uszkodzić.
W kolejnym kroku robimy farsz: drobno kroimy marchewkę, cebulę i seler naciowy. Później podsmażamy warzywa na patelni do momentu zarumienienia. Gdy już zmiękną, to dodajemy 2 łyżki koncentratu. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do miski z uprzednio ugotowanym ryżem i mięsem. Tak przygotowany farsz doprawiamy i zagniatamy dłonią, aby wyrobić jednolitą masę.
W płaty cebuli wkładamy farsz, który następnie zawijamy jak cukierka. Pamiętajmy, aby nie dawać go zbyt dużo, ponieważ gołąbki cebulowe mogą się rozpaść.
Przystępujemy do robienia sosu: na patelni rozgrzewamy olej, na który później wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy. Warzywa smażymy przez chwilę i dodajemy do nich koncentrat. Całość doprawiamy solą, pieprzem i liściem laurowym.
Na koniec przekładamy gołąbki do sosu. Całość polewamy wodą lub wywarem, przykrywamy pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po tym czasie ściągamy pergamin i zapiekamy gołąbki cebulowe jeszcze przez 15 minut. Dzięki temu uzyskamy zarumienioną skórkę cebuli.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu