Reklama
Reklama

Nazywana jest „kawą kuloodporną”. Zmiksuj z napojem ten produkt i ciesz się niezwykłym smakiem

„Kawa kuloodporna” zdaniem jej twórcy ma uczynić ludzi, którzy ją wypiją, niezwyciężonymi przez kilka godzin. Polecana jest zatem na śniadanie. Jej smak z pewnością wiele osób zachwyci, ale i zadziwi. O co dokładnie chodzi i jak przygotować ten ciekawy napój?

"Bulletproof coffee", czyli "kawa kuloodporna" to kawa z dodatkiem tłuszczu, niezwykle ceniona w krajach zachodnich. Pewien Amerykanin w czasie podróży po Tybecie spostrzegł, iż miejscowi tubylcy piją herbatę z masłem z mleka jaków. Zmodyfikował przepis i rozpropagował go. Zastąpił herbatę kawą, a masło olejem kokosowym. Jak przygotować "kawę kuloodporną" i dlaczego warto?

Jak przygotować "kawę kuloodporną"?

W swej klasycznej wersji "kawa kuloodporna" jest podawana z mlekiem i masłem lub olejem i masłem. Można jednak dodać do kawy jedynie olej kokosowy, by również podkręcić jej smak, a jednocześnie cieszyć się efektami jej działania.

By przygotować ten pyszny napój, wystarczy dodać do przygotowanej filiżanki kawy jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Odważniejsi mogą spróbować również wersji z mlekiem, olejem kokosowym i masłem. Wystarczy zmiksować tłuszcz z kawą — robimy to do momentu pojawienia się pianki. 

Czytaj też: Wymieszaj z wodą i pij przed posiłkiem. Poprawisz trawienie i zrzucisz zbędne kilogramy 

Wpływ "kawy kuloodpornej" na organizm

Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma postać twardej, białej masy. Pozyskiwany jest z miąższu orzecha palmy kokosowej. Gdy się go podgrzeje, staje się płynny i jasnożółty. Wykazuje działanie antybakteryjne, dlatego jest przez wielu ludzi uznawany za naturalny antybiotyk. Nie podnosi poziomu insuliny we krwi, więc jest polecany diabetykom. Może też przyspieszać proces gojenia się ran. Jest źródłem wielu minerałów i witamin, w tym żelaza, wapnia, potasu, magnezu, witaminy C, E, K i witamin z grupy B.

Kawa z dodatkiem oleju kokosowego nie tylko wybornie smakuje, ale też zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Zapobiega więc podjadaniu między planowanymi posiłkami. Zawarte w oleju kokosowym zdrowe tłuszcze wspomagają pracę mózgu. Mogą więc pomóc w koncentracji i zapamiętywaniu. Kofeina zawarta w kawie pobudza zaś do działania i dodaje energii. To interesujące połączenie, które na pewno wielu osobom przypadnie do gustu. 

Zobacz też:

Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek

Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie

Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie