Ta babka wywoła okrzyk zachwytu wszystkich gości. W tym roku robię ją na Wielkanoc
Wielkanoc to idealny czas na pyszne, oryginalne i kolorowe ciasta. Jedną z takich propozycji jest zielona i niezwykle smaczna babka, którą przygotujemy w zaledwie kilka chwil. Deser ten zachwyci wszystkich naszych gości, nie tylko ze względu na niezwykły smak, ale i nietypowy wygląd. Sprawdź, jak przygotować babkę szpinakową.
Zbliżająca się Wielkanoc to okres, gdy przygotowujemy pyszne wypieki. Jednak w tym roku warto zadbać nie tylko o ich smak, ale i o oryginalny wygląd ciasta. W tym celu najlepiej przygotować soczyście zieloną babkę. Podpowiadamy, jak ją zrobić i czego użyć, aby zyskała pięknego, wiosennego koloru.
Do przygotowania pysznej babki szpinakowej, która zachwyci podczas Wielkanocy, nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Ciasto zrobimy z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dobrą informacją jest także to, że ciasto nie wyrasta na drożdżach, więc cały ten proces nie zajmie nam wiele czasu.
Pamiętajmy, żeby składniki przed pieczeniem wyjąć z lodówki, ponieważ powinny mieć one temperaturę pokojową. Oto lista niezbędnych produktów, dzięki którym stworzymy wyjątkowe, kolorowe ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 4 jajka,
- 150 ml oleju,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 limonka,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czytaj również: Śniadanie jak z Instagrama? Szybki przepis na jajka w awokado
Sam przepis na tę pyszną i zieloną, wiosenną babkę nie jest skomplikowany. To ciasto wyjdzie nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. W dodatku babkę przygotowuje się stosunkowo szybko i nie musimy stać wiele godzin w kuchni. Wystarczy, że wykonamy kilka łatwych kroków i pyszne ciasto na Wielkanoc będzie gotowe.
Pierwszą czynnością jest umycie i osuszenie szpinaku. Następnie siekamy go i przekładamy do blendera. Dorzucamy również skórkę z limonki oraz wlewamy olej. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Następnie do miski wbijamy jajka oraz dosypujemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszankę ubijamy, aż jajka staną się jasne. Nie przestając ubijać, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez 3 minuty. Do tak powstałej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Wlewamy mleko i sok z limonki oraz całość mieszamy.
Kolejnym krokiem jest stopniowe wsypywanie mąki z proszkiem do pieczenia i miksowanie, aż składniki całkowicie się połączą. Tak powstałe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i tak upieczoną babkę odpowiednio dekorujemy. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się polewa z ciemnej lub białej czekolady. Dodatkowo deser możemy ozdobić lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend