Reklama
Reklama

Babka nie musi być słodka. Ta w wersji wytrawnej podbiła serca mojej rodziny

Babka to popularne ciasto, które wszyscy znamy. Mało osób wie o tym, że jest ono bardzo uniwersalne i można przyrządzić je nie tylko jako deser. Wytrawna babka to doskonały pomysł na przekąskę, którą zachwycisz gości nie tylko podczas zwykłej wizyty, ale również na imprezie. Pasuje na każdą okazję. Poznaj przepis, który cię zaskoczy.

Wytrawna babka to wypiek, którego przygotowanie jest niezwykle proste. Będzie doskonałą przekąską, która nadaje się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można również przygotować ją na imprezę. Zachwyci gości swoim unikatowym smakiem i dużą liczbą dodatków. Przypadnie do gustu szczególnie fanom sera. Sprawdź, jak ją przygotować.

Babka na słono. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie suchych drożdży.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g sera w kostce,
  • 150 g szynki drobiowej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 pomidory.

Zobacz także: Zrób kalafiorową z tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę. Jeden składnik może zaskoczyć

Jak przygotować babkę w wersji wytrawnej?

Zaczynamy od ciasta. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki — jajka i mleko. Następnie dodajemy suche składniki — drożdże, mąkę, skrobię kukurydzianą oraz sól. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy składniki do momentu, aż uzyskami jednolitą, gładką masę.

Przechodzimy do przygotowania nadzienia. Ser, szynkę oraz pomidory kroimy na drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Następnie dorzucamy do przygotowanego wcześniej ciasta i mieszamy do połączenia składników. 

Foremkę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Przelewamy do niej ciasto. Fani sera mogą posypać wierzch babki dodatkową warstwą sera, która smakowicie przypiecze się w piekarniku.

Tak przygotowaną babkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ją przez ok. 35-40 minut. Gotową babkę podajemy na ciepło oraz na zimno. Doskonale pasuje do różnego rodzaju sosów oraz dipów.  

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania