To pesto zrobisz w 10 minut. Ekspresowy obiad dla zabieganych
Rodzina wraca do domu, a na kuchence nie ma obiadu? A może do drzwi pukają właśnie niezapowiedziani goście? W takich sytuacjach przyda ci się przepis na obiad w 10 min. Jego podstawą jest pesto, ale nie to tradycyjne z bazylii. Jego smak oczaruje wszystkich, a co najważniejsze przygotujesz je w kilka minut!
Tradycyjne pesto włoskie wykonane jest z bazylii, orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek, czosnku. Według włoskiej tradycji należy je przygotować w moździerzu i najlepiej z wykorzystaniem bazylii rosnącej w Genui. Cóż, tych warunków nie da się spełnić, kiedy przy stole siedzą głodni członkowie rodziny lub goście. Na szczęście mamy smaczną i zdrową alternatywę, którą przygotujesz samodzielnie w kilka minut - pesto z rukoli.
Rukola doskonale zastąpi bazylię w tradycyjnym przepisie na pesto. Warzywo to ma szereg prozdrowotnych właściwości. Jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika i antyoksydantów wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Ponadto dostarcza między innymi witaminy K, C, żelaza, wapnia i potasu.
Rukola ma też charakterystyczny, ostry smak, który ożywi i wzbogaci twoje danie. Dzięki pesto z rukoli goście będą syci, a ich kubki smakowe rozpieszczone. Jak wykonać pesto z rukoli?
Do przygotowania pesto z rukoli będziesz potrzebować:
- rukoli,
- orzeszków ziemnych,
- czosnku - kilka ząbków,
- oliwy z oliwek,
- soli i pieprzu.
Wszystkie składniki zblenduj w blenderze na gładką masę. Na koniec przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Orzeszki ziemne w przepisie możesz zmienić na pestki dyni i dodać nieco startego parmezanu. Wariacji pesto z rukoli jest wiele, więc możesz wybrać tę, która najbardziej ci smakuje.
Pesto z rukoli jest smacznym i zdrowym sosem, jednak samo w sobie nie stanowi gotowego obiadu. Stanie się jednak doskonałym dodatkiem do makaronu. Obiad ten wykonasz w zaledwie 10 min!
Składniki:
- pesto z rukoli,
- makaron rurki,
- mozzarella - najlepiej kulki mini,
- suszone pomidory.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie pokrój suszone pomidory. Odcedź z zalewy kulki mini mozzarelli. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podgrzej ugotowany makaron z dodatkiem pesto z rukoli i suszonych pomidorów. Na sam koniec dodaj kulki mozzarelli, aby się trochę zagrzały i lekko stopiły. Makaron rozłóż na talerzach. Możesz dodać odrobiny zimnego pesto dla podbicia smaku dania.
Pesto z rukoli możesz przechowywać w lodówce przez 5 dni lub zamrozić. Wykorzystasz je także jako marynatę do mięs, sos do kanapek czy sałatek, a także jako dip do słonych przekąsek.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna