Reklama
Reklama

Chcesz szybko oczyścić pestki dyni? Ten sposób teściowej nigdy nie zawodzi

Dynia niezaprzeczalnie jest królową jesiennych potraw. W kuchni możemy wykorzystać niemal każdą jej część, w tym również i jej pestki. Są one prawdziwą skarbnicą zdrowia i w dodatku stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Jednak wyczyszczenie ich często może być zniechęcające. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwoli nam zrobić to szybko i łatwo. Sprawdź, jak oczyścić pestki dyni.

Pestki dyni są chrupiące, smaczne, a do tego także niezwykle zdrowe. Wobec tego, kupując dynię, warto je oczyścić i wysuszyć, aby móc włączyć je do swojego jadłospisu i mieć je zawsze pod ręką. Wiele osób woli kupić gotowy produkt, aby nie męczyć się z oczyszczaniem nasion. Jednak wystarczy kilka kroków, a cały ten proces będzie o wiele łatwiejszy.

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pestki dyni warto włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ świetnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim są one bogate w przeciwutleniacze, pomagające chronić nas przed chorobami i zmniejszające stany zapalne w organizmie. Dodatkowo zawarte w pestkach dyni antyoksydanty wpływają korzystnie na nasz wygląd, spowalniając procesy starzenia się.

Co więcej, nasiona dyni są świetnym źródłem magnezu, który pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i reguluje ciśnienie. Odpowiada on również za impulsy nerwowe, skurcze mięśni oraz prawidłowy rytm serca.

Warto również wspomnieć o tym, że substancje odżywcze zawarte w pestkach dyni pozwalają zwiększyć ilość dobrego cholesterolu i są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Oprócz tego pestki dyni są źródłem tryptofanu, cynku i magnezu, które są składnikami przyczyniającymi się do poprawy jakości snu.

Czytaj również: Osad po herbacie niszczy twoje kubki? Teraz szybko się go pozbędziesz

Jak dobrze oczyścić pestki dyni?

Znając już właściwości pestek dyni, warto pozostawić je i oczyścić, kiedy kupujemy całą dynię. Jednak wydawać się to może trudne, ponieważ po wyciągnięciu nasiona są oblepione miąższem i śliskie. Może to początkowo zniechęcać, jednak wystarczy prosta metoda, aby bez problemu oczyścić pestki.

W tym celu musimy jedynie nasiona wrzucić do miski z zimną wodą, a po chwili miąższ opadnie, a pestki wypłyną na wierzch. Kolejnym krokiem jest ułożenie ich na ręczniku papierowym, aby dobrze obeschły. Trwa to nieco czasu, jednak warto wykazać się w tym przypadku cierpliwością.  

Następnie pestki dyni możemy także uprażyć. W tym celu musimy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu wkładamy pestki do szczelnego pojemnika i gotowe.

Zobacz też:

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby