Reklama
Reklama

Masz problem z obraniem dyni ze skórki? Wypróbuj babciny sposób, a będzie miękka jak chmurka

Mamy teraz szczyt sezonu na dynie. A jeśli ty również uwielbiasz te smaczne warzywa, to na pewno dobrze wiesz, że ich obieranie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Na szczęście prosty sposób na to, dzięki któremu zdołasz obrać dynię ze skórki szybko, nie kalecząc przy tym palców. Ten banalny trik na zawsze odmieni twoje życie.

Jesień to okres, w którym możesz do woli zajadać się zdrowymi dyniami. To prawdziwa bomba witaminowa, ale niestety wiele przepisów na smaczne dania z tym warzywem w roli głównej (np. klasyczne purée z dyni) wymaga obrania dyni ze skórki

A to niejednokrotnie kończy się pokaleczonymi palcami. Na szczęście istnieje banalny trik na obieranie dyni ze skórki, dzięki któremu ta irytująca czynność wkrótce stanie się dla ciebie przyjemnością. 

Jak powinno się jeść dynię? Nie zawsze trzeba ze skórką

Powinieneś wiedzieć, że nie każdy gatunek dyni musisz koniecznie obierać ze skórki, w której zawarte jest mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. W przypadku warzyw takich jak: hokkaido, dynia kabocha czy dynia piżmowa nie zaleca się nawet tego robić. A to dlatego, że ich skórka po ugotowaniu lub upieczeniu jest bardzo miękka i smaczna.

Sprawdź: Nie z ziemniaków czy batatów. Frytki z tego warzywa to hit jesiennej kuchni

Jak obierać dynię ze skórki?

Jeśli jednak wolisz jeść dynie bez skórki, powinieneś nauczyć się obierać dynię tak, by zminimalizować ryzyko skaleczenia i utraty dużej ilości miąższu z warzywa. Najprostszym na to sposobem jest wykorzystanie... piekarnika. 

To nie żart. Po prostu pokrój dynię na kilka mniejszych kawałków i piecz ją przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Później wyjmij dynię z piekarnika, a gdy ta ostygnie, po prostu zdejmij miękką skórkę za pomocą łyżki. 

Oczywiście jeśli chcesz możesz również tak jak wiele babć, pokroić dynię na małe podłużne kawałki, aby później na desce za pomocą ostrego noża stopniowo odkrajać jej skórkę.  Pamiętaj, że wybór metody obierania dyni ze skórki zależy tylko od ciebie. 

Czytaj również: Spala tłuszcz i opóźnia proces starzenia się skóry. Teraz możesz pić go do woli

Zobacz też:

Na następne urodziny zrób ten szybki tort bez pieczenia. Goście padną z zachwytu

Orzeźwiająca kawa mrożona na gorące dni. Nietypowy dodatek może zaskoczyć

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce