Nie z ziemniaków czy batatów. Frytki z tego warzywa to hit jesiennej kuchni
Dynie to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw, które jesienią regularnie pojawiają się na naszych stołach. Zupa dyniowa, ciasto dyniowe czy caffe latte z dodatkiem dyni to znane i lubiane propozycje. Pomarańczowe warzywo można jednak wykorzystać jeszcze inaczej - robiąc z niego zdrowe "frytki". Jak je przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis.
Frytki mają kształt słupków i mogą być smażone na głębokim oleju lub pieczone. Wykonuje się je najczęściej z ziemniaków, ale popularną wersją jest też przyrządzenie ich z batatów, czy marchewki. Do tej grupy właśnie dołącza dynia.
Dynia jest zawsze dobrym uzupełnieniem diety. Wszechstronne w zastosowaniu warzywo zawiera wiele zdrowych składników odżywczych. Jest to, na przykład błonnik, witaminy, minerały, czy przeciwutleniacze. Dlatego przygotowanie frytek z dyni będzie dobrym pomysłem.
Do przyrządzenia frytek będzie potrzebna jedna dojrzała dynia. Może to być odmiana piżmowa. Lista składników jest niebywale krótka. Wystarczą 3 łyżki oliwy z oliwek, a także przyprawy takie jak pieprz, sól, zioła prowansalskie, rozmaryn oraz czosnek suszony.
Przygotowanie frytek z dyni przebiega następująco. Dynię trzeba dokładnie umyć i obrać ze skórki, a później usunąć gniazda nasienne i pokroić frytki o równej wielkości. Następnie należy wziąć miskę i wrzucić do niej pokrojone frytki. Smak uzupełnią przyprawy. Całość trzeba później polać oliwą, wymieszać i odstawić na 10-15 minut do lodówki.
Czytaj również: Odrywasz ogonki od warzyw przed zważeniem w sklepie ? Możesz mieć kłopoty
Kolejny etap przygotowywania frytek to pieczenie. Jest to zdrowszy sposób przyrządzania w porównania ze smażeniem na głębokim oleju. Trzeba tylko przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć frytki.
Później można już przejść do rozgrzania piekarnika. Urządzenie trzeba nastawić na 200°C i włączyć tryb z termoobiegiem. Później wystarczy tylko włożyć blaszkę i obserwować, jak frytki z dyni się rumienią. Pieczenie powinno trwać około 25 minut.
Czytaj również: Fioletowe ziemniaki zaskakują kolorem i smakiem. Ale czy są zdrowe?
Smaczny dip czosnkowy można zrobić w prosty sposób. Wystarczy do tego użyć połowę szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, a także sprasowane 2 ząbki czosnku i przyprawy takie jak: pieprz oraz sól. Można też dodać jedną łyżeczkę miodu oraz koperek. Całość trzeba dokładnie wymieszać. Pyszna propozycja na przekąskę jest już gotowa.
Zobacz też:
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd