Dodaj to do pesto zamiast bazylii, a będzie o niebo lepsze. Zaskakujący składnik
Teoretycznie to właśnie bazylia jest najważniejszym składnikiem zielonego pesto, ale popularny sos możesz przygotować także wtedy, gdy nie masz jej w domu. Jeśli zastąpisz ją tymi warzywami, będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wartościowa. Jeśli raz spróbujesz go w takiej wersji, nigdy więcej nie zechcesz jeść innego.
Masz ochotę zjeść sałatkę lub makaron z pysznym, zielonym domowym pesto, ale bazylia znów zwiędła po kilku dniach w lodówce? Jeżeli jesteś pewna, że popularne zioła nie nadają się już do spożycia, albo po prostu zapomniałaś ich kupić, nie martw się.
Domowe pesto możesz bowiem przygotować również bez użycia bazylii. To nie żart, bo to zrobione na bazie tych popularnych produktów będzie o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnego. Wszyscy znajomi będą prosić cię o przepis.
Niektórym trudno jest wyobrazić sobie pesto bez bazylii, ale popularny sos bez tego zioła może być nawet lepszy. Do jego przygotowania możesz użyć bowiem rukoli, liści brokuła, liści rzodkiewki, albo natki marchwi.
Może cię zainteresować: Robisz krokiety ze zwykłych naleśników? Moja babcia ma znaczenie lepszy przepis
Domowe pesto z resztek smakuje jeszcze lepiej, niż to tradycyjne. Możesz podawać je z makaronem, ryżem, używać jako pastę do kanapek, albo sos do sałatek, które podajesz gościom podczas rodzinnych imprez.
Aby przygotować pesto bez bazylii, potrzebne będą ci takie składniki jak:
- 80 g wybranych liści
- 30 g orzechów albo pestek
- 80 g twardego sera
- 150 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej wybrane liście. Dorzuć także orzechy pinii, a jeśli akurat ich nie masz, wykorzystaj orzechy włoskie. Dobrą alternatywą będą również nerkowca, migdały, pestki dynii lub słonecznika. Dołóż do nich parmezan (albo płatki drożdżowe jako zamiennik sera). Składniki połącz, używając moździerza albo zmiksuj je blenderem na gładką masę.
Czytaj również:
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia