Reklama
Reklama

Robisz krokiety ze zwykłych naleśników? Moja babcia ma znaczenie lepszy przepis

Początkującym kucharzom ciasto na krokiety często wychodzi zbyt grube i rwie się podczas smażenia. Jeżeli chcesz, aby popularne danie nie tylko wyglądało, ale i smakowało idealnie, następnym razem koniecznie zrób je według tego przepisu z książki kucharskiej mojej babci. Zobaczysz, że cała rodzina będzie prosić cię o dokładkę.

Gotujesz już od dłuższego czasu, ale wciąż nie masz pewności, jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Niektórzy przez lata stosują złą technikę, przygotowując je podobnie do zwykłych naleśników, a to błąd, bo popularnym "roladkom" w tej wersji dużo bliżej jest do francuskich crepes. 

Jeśli tylko dodasz do krokietów ten nietypowy składnik, będą o wiele cieńsze i bardziej sprężyste niż zwykle. Ich składanie będzie banalnie proste, nie będą rwać się podczas smażenia, a ich niepowtarzalnym smakiem podczas obiadu zachwyci się cała rodzina. Wymagająca teściowa na pewno od razu poprosi cię o przepis.

Dzięki tym składnikom ciasto na krokiety wyjdzie idealne

Lubisz dobrze zjeść ale gdy przygotowujesz krokiety samodzielnie, te rwą się i rozwalają przy zwijaniu lub smażeniu? Raz na zawsze zapomnisz o tym problemie, jeśli dodasz do nich... masło. To nie żart, ten składnik zagwarantuje ci powodzenie podczas kulinarnych zmagań z tą popularną potrawą..

Wszystkie składniki, które są ci potrzebne na krokiety:

  • mąka pszenna (typ 450) - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • woda gazowana - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki dużych/ albo 3 sztuki małych
  • roztopione masło - 3 łyżki
  • sól - szczypta do smaku

Może cię zainteresować: W PRL-u często gościł na stołach. Dziś mało kto pamięta to danie, a na głowę bije mielone

Babciny przepis na idealne krokiety. Jak je przygotować?

Przygotowanie krokietów zacznij od rozpuszczenia masła na małym ogniu. Pozostaw je w rondelku do czasu, aż przestygnie. W tym czasie przesiej mąkę do miski, wbij do niej jajka i dopraw solą. Do masy dolej wodę i mleko, a później mikserem wymieszaj składniki tak, by powstało gładkie, lejące ciasto. Miskę z gotowym ciastem pozostaw na kwadrans, a później wlej do niej płynne masło i jeszcze raz wymieszaj całość. 

Z kuchennej szafki wyjmij patelnię, natłuść ją masłem i rozprowadź ciasto za pomocą chochli. Ciasto smaż do momenty, aż się zarumieni, później na środku umieść ulubiony farsz. Gotowe krokiety zawijaj, układając brzegi do środka w kierunku od góry do dołu. Obtocz w panierce z jajek i bułki tartek i ponownie wrzuć na patelnię. Podawaj solo, wraz z bulionem albo czerwonym barszczem. 

Czytaj również: Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Na Kaszubach to przysmak                

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe