Robisz krokiety ze zwykłych naleśników? Moja babcia ma znaczenie lepszy przepis
Początkującym kucharzom ciasto na krokiety często wychodzi zbyt grube i rwie się podczas smażenia. Jeżeli chcesz, aby popularne danie nie tylko wyglądało, ale i smakowało idealnie, następnym razem koniecznie zrób je według tego przepisu z książki kucharskiej mojej babci. Zobaczysz, że cała rodzina będzie prosić cię o dokładkę.
Gotujesz już od dłuższego czasu, ale wciąż nie masz pewności, jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Niektórzy przez lata stosują złą technikę, przygotowując je podobnie do zwykłych naleśników, a to błąd, bo popularnym "roladkom" w tej wersji dużo bliżej jest do francuskich crepes.
Jeśli tylko dodasz do krokietów ten nietypowy składnik, będą o wiele cieńsze i bardziej sprężyste niż zwykle. Ich składanie będzie banalnie proste, nie będą rwać się podczas smażenia, a ich niepowtarzalnym smakiem podczas obiadu zachwyci się cała rodzina. Wymagająca teściowa na pewno od razu poprosi cię o przepis.
Lubisz dobrze zjeść ale gdy przygotowujesz krokiety samodzielnie, te rwą się i rozwalają przy zwijaniu lub smażeniu? Raz na zawsze zapomnisz o tym problemie, jeśli dodasz do nich... masło. To nie żart, ten składnik zagwarantuje ci powodzenie podczas kulinarnych zmagań z tą popularną potrawą..
Wszystkie składniki, które są ci potrzebne na krokiety:
- mąka pszenna (typ 450) - 1 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- woda gazowana - 3/4 szklanki
- jajka - 2 sztuki dużych/ albo 3 sztuki małych
- roztopione masło - 3 łyżki
- sól - szczypta do smaku
Może cię zainteresować: W PRL-u często gościł na stołach. Dziś mało kto pamięta to danie, a na głowę bije mielone
Przygotowanie krokietów zacznij od rozpuszczenia masła na małym ogniu. Pozostaw je w rondelku do czasu, aż przestygnie. W tym czasie przesiej mąkę do miski, wbij do niej jajka i dopraw solą. Do masy dolej wodę i mleko, a później mikserem wymieszaj składniki tak, by powstało gładkie, lejące ciasto. Miskę z gotowym ciastem pozostaw na kwadrans, a później wlej do niej płynne masło i jeszcze raz wymieszaj całość.
Z kuchennej szafki wyjmij patelnię, natłuść ją masłem i rozprowadź ciasto za pomocą chochli. Ciasto smaż do momenty, aż się zarumieni, później na środku umieść ulubiony farsz. Gotowe krokiety zawijaj, układając brzegi do środka w kierunku od góry do dołu. Obtocz w panierce z jajek i bułki tartek i ponownie wrzuć na patelnię. Podawaj solo, wraz z bulionem albo czerwonym barszczem.
Czytaj również: Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Na Kaszubach to przysmak
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków