Reklama
Reklama

Chatka Puchatka — oryginalne ciasto bez pieczenia, którym zachwycisz gości

Chatka Puchatka, znana także jako Chatka Baby Jagi, to pyszne i dość łatwe w przygotowaniu ciasto, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Proste połączenie kilku popularnych składników tworzy niezwykłą całość, która zachwyca zarówno formą, jak i smakiem. Jak przygotować ten słodki rarytas? Podpowiadamy.

Chatka Puchatka wygląda niezwykle efektownie, więc wielu osobom wydaje się, że jest trudna do przygotowania. To jednak mylne wrażenie, bo herbatniki miękną pod wpływem masy i ciasto daje się łatwo formować, a później zachowuje swój kształt. Wewnątrz — zamiast klasycznego, kakaowego środka, można też umieścić na przykład owoce czy galaretkę. Wszystko zależy od kreatywności i upodobań kulinarnych danej osoby. Jak przygotować Chatkę Puchatka i co będzie do tego potrzebne?

Jak wykonać Chatkę Puchatka? Tego potrzebujesz

Chatka Puchatka to przysmak, który wielu osobom przypomina dzieciństwo. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne i nie wymaga użycia kosztownych składników. Do jej wykonania potrzebne będą:

  • 600-700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 36 herbatników,
  • 2 łyżki kakao.

Musimy również naszykować 130 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30% i płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy bakalie do dekoracji. Składniki te posłużą do przygotowania polewy, wieńczącej Chatkę Puchatka. 

Czytaj też: Łosoś rozpada się w trakcie pieczenia? Wypróbuj ten patent kucharzy 

Chatka Puchatka kok po kroku. Tak ją przygotujesz

Wykonanie Chatki Puchatka zajmie tylko kilka chwil, a uzyskamy deser, który zachwyci gości i domowników. Zaczynamy od ubicia masła na miękką masę przy pomocy miksera. Cały czas miksując, należy dodawać do niego cukier puder, a następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce twaróg. Finalnie mamy otrzymać gładką, miękką masę.

Część masy (350-400 g) odkładamy do osobnej miski, a do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy masę. Na folii aluminiowej układamy w trzech rzędach herbatniki (razem 18), a następnie rozsmarowujemy na nich około 2/3 ciemnej, kakaowej masy. Kolejny krok to ułożenie kolejnej warstwy herbatników (znów łącznie 18 sztuk) i rozsmarowanie na nich jasnego kremu. Na środku trzeba wyłożyć pasek kakaowej masy za pomocą szprycy.

Potem składamy folię aluminiową w trójkąt, łącząc ze sobą dwa brzegi i wygładzając je szpatułką. Ciasto wkładamy do lodówki na cztery godziny. W tym czasie w małym rondelku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Gdy będzie już gorąca, wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy rondelek z palnika i dokładnie mieszamy czekoladę ze śmietanką, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wówczas trzeba pozostawić ją do przestudzenia.

Tak powstałą polewą polewamy dwie ścianki wyjętego z lodówki ciasta, pozostawiając jego spód bez podobnej dekoracji. Ścianki dekorujemy bakaliami, wiórkami i płatkami.


Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia | przepisy