Reklama
Reklama

Zupa krem wyszła wodnista? Uratujesz ją tym produktem

Zupa krem powinna być gęsta i mieć aksamitną konsystencję. Czasem jednak wychodzi ona wodnista i przez to nie jest tak smaczna, jak powinna. Na szczęście możemy uratować to danie, dodając do niego pewien produkt i wcale nie chodzi tu o mąkę czy śmietanę. Sprawdź, jak zagęścić zupę krem w zdrowy i smaczny sposób.

Jesienią często sięgamy po kremowe zupy, które świetnie rozgrzewają nas w chłodne dni. Zdarza się jednak, że czasem nasza potrawa wychodzi zbyt rzadka i przez to nie możemy uzyskać dobrej, aksamitnej konsystencji, jaka była w zamyśle. Możemy jednak uratować naszą zupę, dodając do niej coś, co skutecznie ją zagęści i wzbogaci o wartości odżywcze.

Czym zagęścić zupę krem? Sięgnij po to i ciesz się idealną konsystencją

Często chcąc zagęścić zupę, która wyszła wodnista, sięgamy po mąkę lub zasmażkę. Warto jednak wykorzystać inny, zdrowszy sposób, który także sprawi, że nasze danie zyska przyjemną, kremową strukturę. Wystarczy, że do naszej zupy dodamy zblendowane warzywa. Możemy użyć np. gotowanej marchewki, dyni, cukinii, fasoli czy grochu. Wybór zależny jest od tego, z jakich składników zrobiona jest zupa oraz od naszych preferencji smakowych.

Jest to skuteczna metoda, ponieważ im większa ilość warzyw w garnku, tym większy mamy efekt zagęszczenia. Ugotowane i zmiksowane produkty zadziałają równie skutecznie jak mąka czy zasmażka, a nie będą tak kaloryczne i dostarczą dodatkowych składników odżywczych oraz wzbogacą smak potrawy.

Dobrym i bezpiecznym wyborem jest także dodanie do zupy gotowanego ziemniaka. Ma on neutralny smak, więc nie zmieni aromatu dania, a równocześnie świetnie go zagęści. Alternatywą jest także dodanie kaszy jaglanej czy serka mascarpone lub mleczka kokosowego. Niektórzy decydują się również na dodanie do zupy awokado. Ma ono miękką konsystencję, więc idealnie sprawdzi się przy kremowej potrawie oraz dostarczy cennych wartości odżywczych.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Co jeszcze zrobić, aby zupa nie wychodziła wodnista? O tym warto pamiętać

Warto również wiedzieć, że kluczem do sukcesu podczas gotowania zupy krem jest nie tylko ilość warzyw dodanych do niej czy czas gotowania, ale także sposób ich przygotowania. Jeżeli odpowiednio to zrobimy, nasza zupa nie będzie zbyt rzadka.

Wobec tego przyrządzanie dania najlepiej zacząć od ugotowania warzyw osobno w niewielkiej ilości wody lub bulionu, aby nie nasiąkły nadmiarem płynu. Następnie po dokładnym zblendowaniu, stopniowo dodajemy do tego resztę bulionu lub wody. Pozwoli nam to kontrolować konsystencję krok po kroku i będziemy mogli dopasować gęstość do swoich upodobań.

Pamiętajmy także, by po zblendowaniu składników odstawić zupę na chwilę, by w tym czasie odpoczęła, a naturalne skrobie i błonnik z warzyw mogły jeszcze bardziej zgęstnieć i poprawić teksturę, która stanie się aksamitna.

Zobacz też:

Ten przepis dziś może wydawać się dziwny. Nasze babcie jadły regularnie

​Pij po przebudzeniu zamiast kawy. Szybko zobaczysz luz w pasie

​Znudziły ci się racuchy z jabłkami? Tym razem zrób je z innymi jesiennymi owocami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe | domowe sposoby | triki