Reklama
Reklama

Łosoś rozpada się w trakcie pieczenia? Wypróbuj ten patent kucharzy

Ryby powinny możliwie jak najczęściej gościć na naszym stole. Niestety, dość często rozpadają się w czasie smażenia, na czym cierpi wizualna oprawa dania. Istnieje jednak prosty sposób, by filety rybne pozostały w całości i nie tylko doskonale smakowały, ale i wspaniale wyglądały. Podpowiadamy, co zrobić, by przygotować wyśmienitą, smażoną rybę.

Ryby są bardzo zdrowe i powinny znaleźć się w naszym menu nie tylko w piątki. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i dobrych tłuszczy, a przy tym rewelacyjnie smakują. Można je przyrządzać na różne sposoby, jednak najpopularniejszy z nich to smażenie. Niestety, filety czasem rozpadają się podczas próby przewrócenia na drugą stronę. Co zrobić, by zachowały nie tylko swój smak, ale i wygląd? Istnieje pewna metoda, którą warto poznać.

Smażenie ryb? Tą metodę stosują profesjonaliści

Lekarze i dietetycy zachęcają, by wprowadzić ryby do menu. Najpopularniejsza forma ich przyrządzania to jednak smażenie, w czasie którego mogą się po prostu rozpaść. Nie wpłynie to na ich smak, ale niewątpliwie sprawi, iż będą wyglądały mało apetycznie. Istnieje jednak dość prosta metoda smażenia, dzięki której ryby na patelni powinny pozostać w jednym kawałku.

To sprawdzony sposób, który stosują kucharze w wielu restauracjach. W dodatku może znaleźć zastosowanie zarówno podczas smażenia ryb ze skórą, jak i bez skóry. Kluczem jest dodanie w odpowiednim momencie masła i przewrócenie filetów rybnych na drugą stronę, gdy minie już ¾ czasu smażenia. 

Czytaj też: Poprawia samopoczucie i opóźnia proces starzenia. Możesz ją włączyć do jadłospisu nawet na diecie 

Postępuj w ten sposób, a ryba się nie rozpadnie. Porady

Aby przyrządzić rybę, która nie rozpadnie się w czasie smażenia na patelni, należy najpierw rozgrzać na niej oliwę z oliwek, a następnie ułożyć na niej filet i smażyć do momentu, aż ryba zarumieni się od spodu. Kolejny, ważny krok polega na dodaniu odrobiny masła i smażenie na nim ryby aż masło się roztopi. W tym czasie nie powinniśmy ruszać filetów. Rybę przewracamy na drugą stronę dopiero w chwili, gdy upłynie już ¾ czasu smażenia. Przewracamy ją wówczas przy pomocy łopatki. Ryby nie przekładamy kilka razy — nie ma bowiem takiej potrzeby.

Nie bójmy się, gdy filety przywrą do dna patelni - masło świetnie sobie z tym poradzi, dlatego nie musimy się obawiać przypalenia. Pamiętajmy jednak, by po umieszczeniu ryby skórką do dołu na rozgrzaną oliwę z oliwek, lekko docisnąć ją łopatką przez kilka sekund. Wszystko to sprawi, że filety rybne będą rewelacyjnie usmażone. Ich wspaniały smak i wygląd sprawią, że już zawsze będziemy smażyć ryby w ten właśnie sposób. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | zdrowe żywienie