Reklama
Reklama

Zapomniany sekret babć. Zmieni smak każdej potrawy i podniesie odporność

Ta aromatyczna przyprawa znana jest od wieków, ale zdecydowanie wciąż za rzadko po nią sięgamy. Nasze babcie doprawiały nią co drugie danie, dlatego warto dać jej szansę również w swojej kuchni. Zwłaszcza że zachwyca aromatem, smakiem i cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdź, jakie dobro skrywa w sobie ta niepozorna przyprawa.

Przyprawy to prawdziwy sprzymierzeniec w kuchni, który dba o to, by smak i aromat potraw były doskonale zrównoważone. Warto jednak wiedzieć, że to także liczne korzyści zdrowotne, które w łatwy sposób można przemycić do wielu dań. Tak jest między innymi w przypadku tej przyprawy, którą nasze babcie ochoczo dodawały do potraw mięsnych czy też strączkowych. Dzisiaj ponownie warto pochylić się nad jej dobrodziejstwem, zwłaszcza teraz, gdyż jedną z jej zalet jest mobilizacja układu odpornościowego. Jakie jeszcze właściwości posiada cząber, bo to właśnie o nim mowa.

Cząber — przyprawa ceniona już od wieków  

Cząber ogrodowy to roślina należąca do rodziny jasnotowatych, której właściwości prozdrowotne i kulinarne odkryto już wieki temu. Wraz z tymiankiem służył głównie jako dopełnienia smaku i aromatu zup, mięs oraz rozmaitych farszów. W takim celu chętnie sięgały po niego również i nasze babcie, które wiedziały też sporo na temat wartości odżywczych cząbru.  

Ta roślina o długich, cienkich, drobnych i ciemnozielonych liściach z powodzeniem może być uprawiana w przydomowych ogródkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by hodować ją na parapecie. Tym samym dostęp do cząbru można mieć przez cały rok. Warto to rozważyć, gdyż jest to przyprawa kulinarna, która sprawdzi się do rozmaitych potraw i przy tym zatroszczy się o wiele aspektów zdrowia.

Zobacz też: Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie

Właściwości cząbru — zadba o odporność i sprawną pracę jelit 

Cząber słynie z tego, że ma bardzo wyrazisty smak oraz intensywny aromat. Wykazując delikatnie pikantny posmak, odkrywa w sobie także nuty cytryny pomieszane z lekką goryczą. Co ciekawe, zapach często utożsamiany jest z tymiankiem. Dzięki tak rozbudowanej nucie smakowej i zapachowej, cząber chętnie wykorzystywany jest w kuchni zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Za wielozadaniowością tej rośliny podąża szereg właściwości zdrowotnych, które pomagają dbać o organizm na wielu płaszczyznach.  

Przyprawa ta w sposób szczególny poprawia trawienie, zmniejsza wzdęcia, a także zapobiega ich powstawaniu. Jest więc strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o dodatek do produktów wzdymających. Ponadto pomaga przy wielu dolegliwościach trawiennych, a także hamuje biegunkę. To także sprzymierzeniec wątroby, gdyż usprawnia pracę i chroni ją przed uszkodzeniami.  

Na tym jednak nie koniec. Regularne stosowanie cząbru wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspomaga gojenie ran, a także działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. W okresie jesienno-zimowym jest szczególnie doceniany ze względu na wsparcie dla układu odpornościowego. Poprzez obecność witaminy C, a także antyoksydantów podnosi ją i wspiera organizm w walce z infekcjami. 

Może cię zainteresować: Dodaj szczyptę do herbaty. Przeziębienie nie złapie cię przez całą zimę

Do czego stosuje się cząber? Tak wykorzystaj go w swojej kuchni  

Cząber zachwyca swoim smakiem, aromatem i bogactwem właściwości prozdrowotnych. Warto więc włączyć tę niepozorną przyprawę na co dzień do swojej kuchni, zwłaszcza że można zrobić to na wiele sposobów. To doskonały dodatek to dań mięsnych — jagnięciny, wieprzowiny czy też drobiu. Znakomicie komponuje się także z gulaszem, pieczenią i kiełbasą. 

Świetnie współgra z daniami przyrządzanymi z roślin strączkowych. Od dzisiaj dodawaj cząber do fasolki po bretońsku czy też fasolowej. Zachwyci smakiem oraz zapobiegnie wzdęciom także w przypadku dań z warzywami kapustnymi. Smak i aromat doda niemal każdej potrawie, dlatego cząbru nie szczędź również przy ziemniakach, rybie czy serach.  

Zobacz też:

Zupa krem wyszła wodnista? Uratujesz ją tym produktem

Ten przepis dziś może wydawać się dziwny. Nasze babcie jadły regularnie

​Pij po przebudzeniu zamiast kawy. Szybko zobaczysz luz w pasie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby