Dodaj szczyptę do herbaty. Przeziębienie nie złapie cię przez całą zimę
Nadeszła jesień, a wraz z nią rozpoczął się sezon na przeziębienia. W tym czasie warto wzmocnić swoją odporność, dodając do herbaty pewną przyprawę nazywaną "złotym ziołem". Dzięki niej nie zachorujesz przez całą zimę. Na tym jednak nie kończą się jej właściwości zdrowotne.
Jesienią jeszcze chętniej sięgamy po kubek gorącej herbaty. Zazwyczaj wzbogacamy napar o miód oraz cytrynę, czasem także o imbir i bardzo dobrze - te dodatki nie tylko poprawiają smak napoju, ale też działają rozgrzewająco. Tym razem jednak skupimy się na innym składniku. Bije na głowę inne herbaciane klasyki.
Unikniemy przeziębienia, jeśli będziemy regularnie dodawać do herbaty kurkumę. Ta przyprawa zawdzięcza swoje właściwości rozgrzewające kurkuminie. Działa antybakteryjne i przeciwwirusowo, a więc wspomaga układ odpornościowy. Warto pić taki napar w okresie zwiększonej zachorowalności, czyli jesienią i zimą.
Można pić go nawet wtedy, gdy poczujemy, że "coś nas bierze". W mig rozprawi się zarówno ze stanem zapalnym, jak i podgorączkowym. Łagodzi też uciążliwe objawy infekcji, tj. ból gardła czy kaszel.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kiedy jeść śniadanie? Ta pora będzie najlepsza
Herbatę z kurkumą możemy pić na przeziębienie, ale nie tylko. Pomaga na bóle menstruacyjne, ponieważ działa rozkurczowo. Polecamy go również osobom aktywnym fizycznie - wspomaga proces regeneracji i łagodzi bóle mięśni.
Poza tym pomaga w dolegliwościach żołądkowych, niestrawnościach i zaparciach. Stymuluje produkcję żółci i enzymów trawiennych. W związku z tym warto pić taki napój po ciężkim posiłku i przy problemach z jelitami.
Kurkuma przyczynia się również do obniżania poziomu "złego" cholesterolu i ciśnienia. Ponadto chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, dlatego spowalnia procesy starzenia, wspiera zdrowie skóry.
Badania wskazują także, że kurkumina może hamować rozwój komórek nowotworowych i wspierać organizm w profilaktyce przeciwnowotworowej. Według jeszcze innych poprawia funkcje poznawcze i ma pozytywny wpływ na zdrowie układu nerwowego.
Składniki:
- 1-2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej;
- 1 szklanka gorącej wody;
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 1 cm korzenia kurkumy;
- szczypta czarnego pieprzu (piperyna zwiększa działanie kurkuminy).
Przygotowanie:
Herbatę parzymy tak, jak zawsze, czyli zalewamy ją gorącą wodą. Gdy lekko przestygnie, to dodajemy do niej kurkumę. Możemy też wzbogacić napar o wspomniane, zdrowe dodatki, tj. cytryna, miód czy imbir. Profilaktycznie pijemy go raz dziennie, a przy przeziębieniu dwa razy na dzień.
Zobacz też:
Tu znajdziesz najwięcej borowików. Lubią nietypowe towarzystwo
Od dawna nie przechowuję masła w lodówce. Jest świeże i miękkie nawet 2 tygodnie
Grzejnik nie daje ciepła? Ten prosty sposób rozwiąże problem