Reklama
Reklama

Dodaj tę przyprawę do herbaty. Wzmocni odporność i poprawi trawienie

Pragniesz wzmocnić swoją odporność, a przy okazji poprawić trawienie? Jeśli nie chcesz chorować jesienią, to zacznij pić rozgrzewającą herbatę z dodatkiem świeżego, aromatycznego i pikantnego imbiru. Sprawdź, jak zrobić taki napar, aby zachować jego właściwości.

Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta przyprawa była znana już od tysięcy lat w wielu rejonach świata. Wspominano o nim w starożytnych pismach chińskich, indyjskich i blisko wschodnich. Ceni się go za właściwości aromatyczne, kulinarne i lecznicze. Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij dodawać imbir do herbaty. 

Właściwości zdrowotne imbiru - dlaczego warto go jeść?

Korzeń imbiru zawiera kwas foliowy i witaminy: C, B1, B2, A, E, K, a także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, fosfor i potas. Oprócz tego ma w swoim składzie olejki eteryczne oraz substancje żywicowe, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. 

Imbir warto jeść, ponieważ pomaga w leczeniu kaszlu i zbijaniu gorączki. Jego spożywanie zalecane jest podczas nieżytów i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Dodawanie tej przyprawy do herbaty to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. 

Imbir pobudza wydzielanie enzymów trawiennych. Może okazać się pomocny przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, pomaga w leczeniu wzdęć.

Oprócz tego ta przyprawa łagodzi bóle głowy, nawet te migrenowe. Po regularnym jedzeniu imbiru mamy lepszą koncentrację, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.

Imbir warto również spożywać na obrzęki związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Substancje w nim zawarte mają działanie moczopędne. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Pyłek pszczeli na odporność lepszy niż miód. Właściwości i zastosowanie

Imbir do herbaty - jak go dodawać, żeby nie stracił swoich właściwości?

Do herbaty warto dodawać świeży imbir, a nie taki proszkowany. Dzięki temu zachowamy jego właściwości odżywcze i zdrowotne. 

Korzenia imbiru nie obieramy ze skórki, a dokładnie myjemy. Możemy pokroić go na cienkie plasterki, jednak polecamy jego rozdrobnienie na małe kawałki np. za pomocą praski do czosnku. Wówczas substancje odżywcze lepiej się wchłoną. 

Pamiętajmy również, aby dodawać tę przyprawę do lekko przestudzonej herbaty. W takiej gorącej straci większość minerałów i witamin. 

Do herbaty z imbirem warto dodać cytrynę, pomarańczę albo pigwę. Ten rozgrzewający napar wzbogaćmy również o miód, syrop malinowy, goździki i kurkumę. 

Zobacz też:

Gdzie wyrzucać spady owoców? Kontener czy kompostownik?

Są smaczne i zdrowe, ale wielu grzybiarzy je omija. To błąd

​Kiedy najlepiej iść na grzyby? O tej porze wrócisz z pełnym koszykiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie