Nie tylko miód. Ten produkt jeszcze lepiej wzmacnia odporność
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym organizm bardziej podatny jest na przeziębienia i osłabienie odporności. Warto więc o nią jak najlepiej zadbać. Z pomocą nadchodzi pyłek pszczeli, który poprzez swoje składniki odżywcze pozytywnie wpływa na organizm. Dowiedz się więcej na temat produktu, który jesienią i zimą okazuje się nieoceniony.
Jesienią organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, dlatego tak ważne jest wzmacnianie odporności. Wiele osób w tym celu sięga po miód, który ceniony jest ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Warto jednak swoją uwagę skierować na pyłek pszczeli, który działa na wzmocnienie odporności tak jak miód, a nawet lepiej.
Pyłek pszczeli zwany również kwiatowym to tak naprawdę efekt ciężkiej pracy zapylaczy. To malutkie ziarenka pyłku kwiatkowego, które zostały zebrane przez pszczoły i zmieszane z odrobiną nektaru, a także enzymów.
Tak powstają charakterystyczne kuleczki w różnych odcieniach koloru żółtego, które stanowią pokarm dla pszczół. Jednocześnie posiadają wyjątkowe właściwości, które niosą ogrom korzyści dla zdrowia człowieka.
Czytaj też: Tych owoców nie kupuj jesienią i zimą. Ewa Wachowicz tłumaczy, dlaczego
Od jakiegoś czasu pyłek pszczeli cieszy się coraz większą popularnością, a wszystko to przez swój bogaty skład i wartości, jakie ze sobą niesie. Zawiera szereg witamin, takich jak witamina A, E, C, D, E, a także liczne witaminy z grupy B. Na tym jednak nie koniec. Bogaty jest także w takie minerały jak żelazo, wapń, cynk, magnez czy selen.
Pyłek pszczeli zbudowany jest głównie z białka. Znajdują się w nim tłuszcze nienasycone, a także niezbędne aminokwasy czy związki fenolowe. Można w nim również znaleźć biotynę i kwas foliowy. Tak bogaty skład sprawia, że pyłek pszczeli posiada szerokie spektrum właściwości, za którym podążają liczne zalety dla organizmu. Jakie są jego najważniejsze korzyści?
- Wzmacnia odporność — poprzez bogaty skład pyłek pszczeli chroni organizm przed infekcjami. Zawarte w nim witaminy i minerały wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Poprawa kondycji skóry — pyłek pszczeli wspomaga regenerację skóry, a także przyspiesza gojenie się ran. Poprzez swój skład polecany jest również przy walce z problemami dermatologicznymi.
- Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne — pyłek pszczeli pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie. Obecne w nim składniki wspierają walkę z bakteriami i wirusami.
Ponadto pyłek pszczeli uzupełnia niedobór witamin i minerałów, jest pomocny przy chorobach wątroby czy przewodu pokarmowego, a także okazuje się korzystny dla osób narażonych na stres. Jest również sprzymierzeńcem podczas odchudzania, bowiem wspiera metabolizm.
Zobacz także: Zapomnij o katarze i chrypce. W ten sposób unikniesz jesiennego przeziębienia
Wszechstronne zastosowanie pyłku pszczelego sprawia, że coraz więcej osób po niego sięga, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W tym czasie organizm potrzebuje wyjątkowego wsparcia. Wobec tego warto wiedzieć, jak prawidłowo stosować pyłek pszczeli.
Najlepiej stosować go 3 razy w ciągu doby. Aby dobrze się przyswajał, należy robić to ok. 30 minut przed jedzeniem. Poranna dawka na czczo wspiera lepsze przyswajanie witamin. Aby go wypić, wystarczy rozrobić go z wodą. Niektórzy dodają go do herbaty. Nie ma przeciwwskazań, aby stosować pyłek w formie stałej, dosypując go na przykład do jedzenia. Zalecana dawka pyłku pszczelego to 20-30 g dziennie.
Zobacz też:
Okna będą czyste jak łza. Użyj produktu z apteki za kilka złotych
Lubisz kanie? Dzięki temu zbierzesz pełny koszyk w kilka chwil
Wybierasz się do sanatorium? Nie zapomnij o tych dokumentach