Śniadanie jak z Instagrama? Szybki przepis na jajka w awokado
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który nastraja nas dobrze na resztę dnia. Wobec tego powinien być on nie tylko smaczny, ale i pięknie wyglądający, aby sprawiał nam przyjemność. Dodatkowo warto, by był sycący oraz zdrowy. Dzięki temu nie zabraknie nam energii. Przedstawiamy idealną propozycję śniadaniową, w której główną rolę gra awokado oraz jajko.
Połączenie jajka i awokado to często wybierana kompozycja na śniadanie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. Prezentujemy pomysł na posiłek, który nie tylko będzie smaczny, zdrowy, ale i będzie wyglądał jak instagramowe śniadanie, które przygotujemy bez problemu we własnym domu.
Jeżeli chcemy, by nasze śniadanie równocześnie świetnie smakowało, było kolorowe i estetyczne, a w dodatku zdrowe, warto sięgnąć po idealne połączenie, jakie stanowi jajko i awokado. Kremowy owoc wraz z rozpływającym się żółtkiem to przepis na udany dzień.
Sekretem perfekcyjnego śniadania z wykorzystaniem tych składników, jest odpowiednie przyprawienie ich. Do przygotowania tej potrawy, będziemy potrzebowali następujących produktów:
- 2 jajka,
- 2 plastry boczku,
- świeży szczypior,
- 1 awokado,
- sól,
- pieprz,
- płatki chili.
Po naszykowaniu wszystkich składników możemy przejść do przyrządzania naszego smacznego śniadania. Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Następnie przekrajamy awokado na pół i wyciągamy z niego pestkę oraz trochę miąższu tak, by stworzyć wgłębienia na jajka.
Awokado układamy na blaszce do pieczenia i wbijamy jajko do każdej połówki. Doprawiamy je solą, pieprzem orz płatkami chili. Pieczemy całość przez 10-15 minut do momentu, aż zetnie się białko. W tym czasie podsmażamy boczek na patelni.
Po wyjęciu awokado przekładamy na nie mięso i posypujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Śniadanie możemy podawać z dodatkiem chrupiących tostów, posmarowanych masłem czosnkowym.
Czytaj również: Nie masz pomysłu na obiad? A może szybkie i sycące danie z piekarnika?
Duet, jaki tworzy jajko i awokado to idealna kombinacja, nie tylko ze względu na ich znakomity smak, ale i z powodu właściwości zdrowotnych, jakie posiadają.
Jajko oraz awokado warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ obfitują one w wiele cennych dla naszego organizmu składników. Dzięki temu świetnie wpływają na całe nasze ciało. Oto najważniejsze zalety spożywania tego smacznego połączenia:
- Awokado i jajko zawierają zdrowe tłuszcze. Dzięki nim spowolniony zostaje rozkład węglowodanów, co pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
- Wspomniane tłuszcze oraz zawarty w awokado potas, w połączeniu z jajkami, stanowi smaczny duet, który pozwala zadbać o zdrowie serca.
- Błonnik, w który obfituje awokado, wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak np. zaparcia. Natomiast jajko dzięki temu, że jest bogate w białko, zwiększa sytość posiłku.
- Cenne składniki, które zawierają jajka i awokado mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry. Wynika to głównie z obecności witaminy E oraz białka, które wspólnie sprzyjają regeneracji komórek. Jedzenie tych obu składników, może więc przynieść efekty także dla naszej cery.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki