Nie masz pomysłu na obiad? A może szybkie i sycące danie z piekarnika?
Często, gdy brakuje nam pomysłu na obiad, szukamy przepisów na sycące i łatwe dania. Jednym z nich są warzywa z piekarnika, zapiekane z serem feta. To nie tylko prosty posiłek, ale i niezwykle kolorowa, zdrowa, a w dodatku smaczna propozycja. Co więcej, przygotowanie tego dania nie zajmie nam wiele czasu. Sprawdź, jak zrobić pyszny i odżywczy obiad dla całej rodziny.
Ser feta idealnie komponuje się z warzywami, zarówno w sałatkach, jak i daniach pieczonych w piekarniku. Jeśli dodamy do tego nieco przypraw, możemy stworzyć łatwy, smaczny i zdrowy obiad dla wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne danie, aby miało przyjemny smak i idealną konsystencję.
Ten smaczny i prosty obiad bazuje na warzywach. Do przepisu możemy wykorzystywać różne warzywne opcje, jednak proponowaną przez nas kompozycją jest połączenie ciecierzycy, z brukselką, pomidorkami koktajlowymi, burakami oraz batatem.
Zanim jednak włożymy nasze warzywa do piekarnika, musimy odpowiednio je przygotować. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Natomiast pozostałe warzywa obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy je z oliwą z oliwek i pieprzem cayenne. Dzięki temu zyskają one odpowiedni aromat.
Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach
Samo przygotowanie warzyw zapiekanych z fetą nie jest trudne. Poradzi sobie z tym nawet największy amator gotowania. W dodatku jest to idealna propozycja na obiad na ostatnią chwilę, ponieważ wystarczy mieć parę warzyw w domu i fetę, aby przygotować smaczne danie.
Oto składniki, które są potrzebne do zrobienia tego kolorowego i zdrowego posiłku:
- 400 g ciecierzycy w zalewie,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 200 g sera feta,
- 1 batat,
- 2 buraki,
- 2 garście brukselki,
- 2 łyżki siekanego szczypioru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu cayenne.
Oprócz tego do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczkę miodu,
- sól i pieprz,
- 1 łyżkę octu balsamicznego.
Gotowanie rozpoczynamy od wspomnianego przygotowania warzyw. Dodając do nich oliwę i pieprz cayenne, możemy od razu je przełożyć do formy do zapiekania. Mieszamy całość i wsypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Całość doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek, jeszcze raz dokładnie mieszając.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez około 40 minut. W czasie, gdy nasze warzywa się pieką, możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym oraz miodem i doprawiamy mieszankę solą, oraz pieprzem.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika posypujemy je siekanym szczypiorem i skrapiamy sosem. Danie to możemy podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki