Reklama
Reklama

Nie masz pomysłu na obiad? A może szybkie i sycące danie z piekarnika?

Często, gdy brakuje nam pomysłu na obiad, szukamy przepisów na sycące i łatwe dania. Jednym z nich są warzywa z piekarnika, zapiekane z serem feta. To nie tylko prosty posiłek, ale i niezwykle kolorowa, zdrowa, a w dodatku smaczna propozycja. Co więcej, przygotowanie tego dania nie zajmie nam wiele czasu. Sprawdź, jak zrobić pyszny i odżywczy obiad dla całej rodziny.

Ser feta idealnie komponuje się z warzywami, zarówno w sałatkach, jak i daniach pieczonych w piekarniku. Jeśli dodamy do tego nieco przypraw, możemy stworzyć łatwy, smaczny i zdrowy obiad dla wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne danie, aby miało przyjemny smak i idealną konsystencję.

Jak przygotować warzywa, zanim włożymy je do piekarnika?

Ten smaczny i prosty obiad bazuje na warzywach. Do przepisu możemy wykorzystywać różne warzywne opcje, jednak proponowaną przez nas kompozycją jest połączenie ciecierzycy, z brukselką, pomidorkami koktajlowymi, burakami oraz batatem.

Zanim jednak włożymy nasze warzywa do piekarnika, musimy odpowiednio je przygotować. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Natomiast pozostałe warzywa obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy je z oliwą z oliwek i pieprzem cayenne. Dzięki temu zyskają one odpowiedni aromat.

Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach

Jak zrobić smaczny obiad dla całej rodziny? Ten przepis jest zdrowy i łatwy  

Samo przygotowanie warzyw zapiekanych z fetą nie jest trudne. Poradzi sobie z tym nawet największy amator gotowania. W dodatku jest to idealna propozycja na obiad na ostatnią chwilę, ponieważ wystarczy mieć parę warzyw w domu i fetę, aby przygotować smaczne danie.

Oto składniki, które są potrzebne do zrobienia tego kolorowego i zdrowego posiłku:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 200 g sera feta,
  • 1 batat,
  • 2 buraki,
  • 2 garście brukselki,
  • 2 łyżki siekanego szczypioru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Oprócz tego do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżkę octu balsamicznego.

Gotowanie rozpoczynamy od wspomnianego przygotowania warzyw. Dodając do nich oliwę i pieprz cayenne, możemy od razu je przełożyć do formy do zapiekania. Mieszamy całość i wsypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Całość doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek, jeszcze raz dokładnie mieszając.

Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez około 40 minut. W czasie, gdy nasze warzywa się pieką, możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym oraz miodem i doprawiamy mieszankę solą, oraz pieprzem.

Po wyjęciu warzyw z piekarnika posypujemy je siekanym szczypiorem i skrapiamy sosem. Danie to możemy podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy