Reklama
Reklama

Ta zupa jest polecana paniom po 50-tce. Lekarz tłumaczy, dlaczego

Zdrowe odżywanie to idealny sposób na długie zachowanie sił witalnych oraz zdrowia. Według popularnego na YouTube lekarza Marka Skoczylasa zupa z kurkumą i świeżym imbirem to prawdziwy eliksir długowieczności. Jest niezwykle smaczna i sycąca. Sprawdź, jak przygotować zupę wzmacniającą kości.

Ważnym składnikiem tej zupy jest również ocet jabłkowy, zawierający kwas octowy oraz inne fitozwiązki, które wspierają redukcję stanów zapalnych. Ponadto wpływa on również na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla zdrowia stawów, szczególnie w przypadku osób po 50. roku życia.

Zupa wzmacniająca kości - składniki

Znany vloger Marek Skoczyls podkreśla również, że kurkuma i imbir to idealne połączenie, które wspiera kości kobiet po menopauzie. Te dwa składniki zapobiegają osteoporozie, której najczęstszą przyczyną jest zaniżony poziom estrogenu. Dodatkowo działają one również przeciwzapalnie oraz wspierają odporność i metabolizm. 

Zobacz również: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną

Jak przygotować zupę na ich bazie? Oto prosty przepis:

  • 1 łodyga selera,
  • 1 marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 80 g komosy ryżowej,
  • 5 cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować zupę wzmacniającą kości?

  1. Pokrój cebulę, marchew oraz seler. Podsmaż je na oliwie w garnku z grubym dnem.
  2. Po upływie 3 minutach dodaj imbirkurkumę i czosnek, a także płatki chilliKontynuuj podgrzewanie składników.
  3. Do podsmażonej mieszanki, dodaj bulion oraz komosę ryżową. Całość gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj sól i pieprz oraz wlej ocet jabłkowy. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie