Ten krzew właśnie kwitnie. Zbierz kwiaty i wykorzystaj je w kuchni
Wiosną zaczynają kwitnąć rośliny, które nie tylko pięknie wyglądają w ogrodzie, ale też mają szereg zdrowotnych właściwości. Możemy zatem wykorzystać je zamiast leków czy suplementów diety. Już od początku kwietnia kwiaty wypuszcza forsycja mająca pozytywny wpływ na nasz organizm.
Forsycja to krzew, który zaczyna kwitnąć wczesną wiosną. Jej żółte kwiaty pojawiają się jeszcze przed liśćmi i to właśnie one wprowadzają trochę koloru do ogrodu. Mało kto wie jednak, że oprócz walorów dekoracyjnych, roślina ta ma właściwości lecznicze. Sprawdź, jak wykorzystać ją w kuchni.
Forsycją powinny zainteresować się w szczególności osoby poszukujące naturalnych leków i suplementów, pozbawionych środków chemicznych. Jakie właściwości lecznicze ma ten krzew?
Kwiaty tej rośliny pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, czyli wzmacniają naczynia krwionośne. Powinny być spożywane przez osoby zmagające się z żylakami.
Kolejną właściwością leczniczą forsycji jest regulowanie poziomu cukru i obniżanie cholesterolu. Ponadto można też stosować ją zewnętrznie, ponieważ neutralizuje pękające naczynka na twarzy, a także spowalnia proces starzenia się skóry.
Kwiaty forsycji są jadalne, mają delikatnie gorzki, orzechowy smak. Możemy ozdobić nimi różne potrawy, desery, sałatki i kanapki. Niektórzy jedzą je prosto z krzaczka, a inni suszą, aby mieć do nich dostęp przez cały rok.
Kwiaty forsycji wykorzystuje się także do naparów i syropów. Żeby zrobić ten pierwszy napój, wystarczy wsypać kwiaty do filiżanki i zalać je gorącą wodą, a następnie przykryć spodeczkiem na około 10 minut. Warto dosłodzić napar syropem klonowym.
W przypadku syropu musimy gotować kwiatki w gorącej wodzie przez 10 minut, a po tym czasie dodać 20 dag cukru i sok z połowy cytryny. Po rozpuszczeniu składników ponownie zaczynamy gotować napój przez 30 minut do momentu, aż zgęstnieje. Tak przygotowany syrop przecedzamy i przelewamy do słoików.
Pamiętajmy jednak, aby zbierać kwiaty forsycji w odpowiednim czasie, najlepiej w okresie rozkwitu. Zbierajmy rośliny znajdujące się z dala od dróg i wszelkich zanieczyszczeń.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend