Pizza z patelni to ulubiona kolacja mojej rodziny. Szybki przepis dla zabieganych
Pizza z patelni jest znakomitą alternatywą dla tej z piekarnika. To szybkie, a co najważniejsze, zdrowe danie, które zasmakuje całej rodzinie. Co więcej, nie wymaga użycia wielu składników i zawsze się udaje. Przepis na pizzę z patelni to pomysł na tani obiad dla zabieganych.
Pieczenie pizzy kojarzy się nam z mozolnym wyrabianiem ciasta i czekaniem na jego wyrośnięcie. Do tego dochodzi jeszcze krojenie składników, co przeradza ten prosty posiłek w wielkie przedsięwzięcie. Zamiast się męczyć, zrób pizzę z piekarnika. Jej zielony spód doda daniu egzotyki.
Planując domowe menu, często sięgamy po potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu. W codziennym zabieganiu brak nam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Pizza z patelni spełni te oczekiwania - jest nie tylko szybka, ale i tania. Składniki na nią to warzywa, jajka, sos pomidorowy i mozzarella oraz przyprawy.
Wszystko to jest łatwo dostępne. Zaskoczeniem w pizzy z patelni jest to, że do przygotowania jej spodu wykorzystasz brokuły. Dzięki temu będzie on nie tylko zielony, ale i bardzo zdrowy. To świetna alternatywa dla tych, którzy unikają mąki. Takie danie idealnie nadaje się na szybką kolację.
Zanim przystąpisz do przygotowania pizzy z patelni, zgromadź odpowiednie składniki. Ich lista jest krótka, a dostaniesz je bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Przygotuj:
- 1 brokuł;
- 2 jajka;
- łyżeczkę oregano;
- łyżeczkę soli;
- 4 łyżki sosu pomidorowego;
- 1 opakowanie mozzarelli (125 - 150 g);
- 5 pomidorków koktajlowych.
Wszystkie te produkty nie należą do najdroższych. Dzięki nim przygotujesz obiad dla rodziny za kilkanaście złotych.
Czytaj też: Szybka, dwukolorowa babka. Z tego przepisu zrobisz ją bez wyrabiania
Przepis na pizzę z patelni nie wymaga gotowania brokułów. Warzywo "dojdzie" podczas duszenia, co mocno skraca czas przygotowania całego dania. Brokuł podziel na różyczki i zblenduj. Następnie dodaj do niego jajka, sól i oregano, a całość dokładnie wymieszaj.
Patelnię posmaruj tłuszczem, rozgrzej i wyłóż na nią przygotowane zielone ciasto. Będzie stanowiło spód pizzy. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym, dodaj startą na wióry mozzarellę. Na ser połóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Przykryj patelnię i duś całość na średnim ogniu przez około 10 minut. Pizzę z patelni podawaj od razu po przygotowaniu. Przed serwowaniem możesz położyć na niej rukolę, świeżą bazylię lub oliwki. W wersji mięsnej sprawdzi się też szynka czy salami - ale trzeba je dodać na mozzarellę, przed duszeniem.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia