Reklama
Reklama

Szybka dwukolorowa babka. Z tego przepisu zrobisz ją bez wyrabiania

Babki to pyszne wypieki, które najbardziej kojarzone są z Wielkanocą, choć wiele osób przygotowuje je bez okazji. Warto wypróbować przepis na dwukolorową babkę, który jest łatwy i nie wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin. To ciasto będzie wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz warto zaplanować menu nie tylko na świąteczny obiad, ale też na słodkie przekąski, które będą dopełnieniem aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Sprawdź przepis na dwukolorową babkę bez wyrabiania

Składniki na dwukolorową babkę

Babkę dwukolorową upieczemy z tanich i ogólnodostępnych produktów. Pamiętajmy, aby wyjąć je z lodówki i odstawić na jakiś czas, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dwukolorowej babki? Oto lista:

  • 230 g mąki pszennej;
  • 150 g cukru;
  • 120 g masła;
  • 125 ml mleka;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 80 ml śmietany 18%;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy.

Przepis na dwukolorową babkę

Przepis na dwukolorową babkę jest prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poszczególnymi krokami. Przygotowanie ciasta zajmie jedynie 15 minut, ponieważ nie musimy czekać, aż babka wyrośnie na drożdżach. Zaoszczędzamy czas również na wyrabianiu. 

Jak zrobić dwukolorową babkę? Oto przepis:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy ją do wystygnięcia.
  2. Mieszamy mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  3. Mieszamy mleko ze śmietaną 18%.
  4. Ucieramy masło z cukrem na jasny puch. 
  5. Dodajemy jajka, nie przestając ucierać.
  6. Powoli wsypujemy suche składniki i dolewamy mleko ze śmietaną. Całość miksujemy.
  7. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części: do pierwszej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej skórkę pomarańczy. Mieszamy zarówno jedną, jak i drugą masę. 
  8. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Dużą łyżką kładziemy raz jasne, a raz ciemne ciasto
  9. Dwukolorową babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 60 minut. Sprawdzamy poziom jej upieczenia suchym patyczkiem.
  10. Wyjmujemy wypiek i zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec możemy polać go polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta