Reklama
Reklama

Mało kto wie, że jest jadalna, a ja robię z niej dżem. Przepis zdradziła mi babcia

Wiosna to czas, gdy wokół nas zakwita wiele barwnych i pachnących roślin. Jednak mało kto wie, że jeden z najpopularniejszych gatunków, który zachwyca w tym okresie roku nasze oczy, jest jadalny i możemy z niego przygotować między innymi pyszny dżem. Podpowiadamy, co zebrać na wiosennym spacerze, aby cieszyć się smacznymi przetworami.

Magnolia to roślina nieodłącznie kojarząca się nam z wiosną, która pięknie zakwita i przyciąga nasze spojrzenia. Co więcej, magnolia w medycynie naturalnej jest uznawana za prozdrowotną roślinę, która pomaga leczyć bezsenność i cukrzycę. Jednak w tym roku warto również zwrócić uwagę bezpośrednio na jej płatki, z których możemy przygotować pyszny dżem.

Jak smakuje magnolia?

Mało kto wie, że płatki magnolii są jadalne. Jej smak jest na tyle specyficzny, że osoby, które próbowały tego nietypowego przysmaku, dzielą się na tych, którzy uważają magnolię za produkt bardzo smaczny oraz tych, których określają ten smak jako mydlany i perfumowy.

Faktem jest, że magnolia ma bardzo intensywny smak. Jednak odpowiednio przetworzona może stworzyć naprawdę smaczne połączenia. Co więcej, zrobienie z niej przetworów czy galaretek nie jest skomplikowane.

Jak przygotować dżem z magnolii?

Pierwszym dobrym pomysłem na wykorzystanie płatków magnolii jest przygotowanie z nich smacznego dżemu, który bardzo łatwo możemy zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się nietypowym i pysznym przetworem. Oto co musimy posiadać:

  • płatki z około 25-30 kwiatów magnolii,
  • 2 cytryny,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżka pektyny do dżemów.

Bardzo istotne jest to, by płatki magnolii zbierać w czystej okolicy. Jeśli decydujemy się na zabranie ze sobą płatków, które spadły i podnosimy je z trawnika, upewnijmy się, że są one świeże. Istotne jest także to, że do przepisu nie będziemy używać całych kwiatów, a właśnie płatki. Jednak nie zawsze musimy samodzielnie je zbierać, ponieważ są one dostępne w niektórych sklepach.

Po przygotowaniu wszystkich składników możemy rozpocząć naszą produkcję dżemu. W tym celu w naczyniu mieszamy ze sobą oczyszczone płatki, sok z dwóch cytryn, łyżkę pektyny oraz cukier. Wszystko razem dokładnie blendujemy, a następnie przekładamy do garnuszka. Mieszankę gotujemy przez około 10 minut, cały czas ją mieszając. Tak przygotowany dżem z magnolii umieszczamy w czystych słoiczkach i gotowe!

Czytaj również: Wiosenna sałatka dla całej rodziny. Smaku nadaje nietypowy i niezwykle zdrowy składnik

Ta galaretka z magnolii to prawdziwy hit. Jak ją zrobić?

Dobrym pomysłem na wykorzystanie walorów tej rośliny jest również przygotowanie z niej galaretki, którą możemy potem użyć np. do smarowania chleba czy naleśników lub do przyrządzania innych deserów. Do zrobienia galaretki będziemy potrzebowali:

  • około 40-50 kwiatów magnolii,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 cytrynę.

Po zerwaniu dokładnie przeglądamy kwiaty magnolii i odrzucamy te uszkodzone lub te, które mają plamki. Z każdego z nich usuwamy pręciki i dokładnie myjemy kwiaty, a następnie odsączamy je z nadmiaru wody. Po oczyszczeniu przekładamy je do garnka z grubym dnem.

Kwiaty zasypujemy cukrem i lekko mieszamy. Odstawiamy całość na 3 godziny, a po tym czasie garnek przekładamy na kuchenkę i na wolnym ogniu smażymy całość przez 30 minut, cały czas mieszając.

W momencie gdy kwiaty zmienią barwę, dodajemy sok z 1 cytryny i całość jeszcze chwilę smażymy. Następnie blendujemy wszystko razem i przelewamy do słoiczków oraz krótko pasteryzujemy.

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory