Wiosenna sałatka dla całej rodziny. Smaku nadaje nietypowy i niezwykle zdrowy składnik
Sałatki idealnie sprawdzają się wiosną. Są smaczne, lekkie, kolorowe oraz bardzo zdrowe. Mogą dostarczać nam jeszcze więcej energii i składników odżywczych, jeśli dodamy do nich jeden zapomniany składnik, który jest nie tylko korzystny dla naszego ciała, ale i bardzo smaczny. Sprawdź, jak przygotować wiosenną sałatkę dla całej rodziny.
Lekkie sałatki to idealny pomysł na wiosenne kolacje czy śniadania. Dzięki nim utrzymamy nasze ciało w zdrowiu. Zwłaszcza gdy dodamy do sałatki smaczne warzywo, będące połączenie kalarepy i kapusty. Podpowiadamy, jak przyrządzić dobrą i bardzo zdrową sałatkę, którą pokochają wszyscy domownicy.
Do sałatek możemy dodawać wiele różnych składników. Jednak warto sięgnąć po nieco zapomniane już warzywo, czyli po brukiew. Dawniej było one niezwykle popularne. Jego smak łączy w sobie kapustę oraz kalarepę.
Jednak składnik ten nie tylko doda ciekawego aromatu do naszej sałatki, ale i będzie dobry dla naszego zdrowia. Brukiew pełna jest witaminy C, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz wapnia. Warzywo to świetnie wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu infekcji.
Oprócz tego brukiew wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, spożywanie jej pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto także wspomnieć, że brukiew to idealny wybór dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ zawiera duże ilości błonnika i pozwala zachować sytość na dłużej. W dodatku brukiew ma mało kalorii, ponieważ w 100 g jest ich zaledwie 37.
Warzywo nadaje się nie tylko do sałatek, ale i jest znakomitym dodatkiem do zapiekanek oraz zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków. Dodaje ono każdemu daniu smaku i świetnie komponuje się z marchewką oraz jabłkiem.
Czytaj również: Rób te kotlety zamiast mielonych. Są smaczne i dietetyczne, więc waga szybko zacznie spadać
Przygotowanie pysznej wiosennej i kolorowej sałatki z brukwi jest niezwykle proste. W dodatku dzięki tej łatwej potrawie dostarczymy swojemu organizmowi energii i niezbędnych składników odżywczych oraz na długo pozostaniemy syci.
Do zrobienia tej sałatki, potrzebujemy:
- 300 g obranej brukwi,
- 2 marchewki
- 1 jabłko,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- białą część pora,
- szczypiorek,
- 2 łyżki majonezu,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Po przyszykowaniu wszystkich produktów możemy przejść do przyrządzania naszej wiosennej sałatki. Zaczynamy od umycia i obrania brukwi oraz marchwi. Następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Natomiast jabłko wraz ze skórką kroimy w słupki. Dodajemy do tego posiekany szczypiorek oraz koperek w ilości dopasowanej do naszych preferencji smakowych.
Następnie dodajemy majonez, jogurt naturalny i przyprawiamy sałatkę solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki