Reklama
Reklama

Jest zdrowy, sycący i niedrogi. Może z powodzeniem zastąpić kurczaka

Jest zdrowy, sycący i niedrogi. Może z powodzeniem zastąpić kurczaka, mimo tego, że nie zawiera ani grama mięsa. Jackfruit to owoc, który Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny, ale coraz częściej można się na niego natknąć w sklepach spożywczych z orientalną żywnością. Pasuje do sałatek, sosów curry i wegeteriańskich burgerów.

Owoc chlebowca różnolistnego (łac. Artocarpus heterophyllus), czyli jackfruit z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Pochodzi z egzotycznych rejonów Azji, gdzie jego największe okazy liczą ponad 30-40 kilogramów. 

Zaskakuje jednak nie tylko rozmiarem, lecz przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem, który sprawia, że w kuchni może być wykorzystywany do wielu różnych potraw - zarówno tych słodkich jak i wytrawnych. Niektózy twierdzą, że jackfruit jest najlepszym wegańskim zamiennikiem mięsa.

Może cię zainteresować: Czas na poświąteczny detoks. Ten zielony koktajl pomoże usunąć toksyny z organizmu i zrzucić kilogramy

Jackfruit jest smaczny, sycący i bardzo zdrowy. To skarbnica cennych witamin

Dojrzały jackfruit jest słodki, a jego smak przypomina połączenie banana, ananasa, mango i melona. Można więc stwierdzić, że to typowy egzotyczny owoc, który stanowi bardzo smaczną przekąskę ciepłe dni. 

Młody surowy owoc chlebowca ma jednak bardziej intensywny smak i charakterystyczną włóknistą strukturę. Przypomina kurczaka lub inne mięso drobiowe, przez co stanowi idealny substytut mięsa dla wegan i wegetarian. Łatwo chłonnie smaki innych potraw, pasuje do sosów, pieczywa czy sałatek. 

Jackfruit jest dość kaloryczny (94 kcal w 100 g) , ale za to syci i zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych m.in. 1,5 - 3 g białka, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, potas, żelazo, magnez, miedź, mangan czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Czytaj również: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną

Jest tani i może zastąpić kurczaka. Gdzie kupić jackfruita?

Z roku na rok jackfruit coraz częściej jest spotykany na sklepowych półkach w polskich sklepach - przede wszystkim internetowych, ale również tych stacjonarnych, z produktami orientalnymi. 

Znalezienie owocu chlebowca w nieprzetworzonej postaci nie jest łatwym zadaniem, ale za 10-50 złotych bez problemu dostaniemy kawałki jackfruita w słodkiej bądź słonej zalewie. W marketach dostępne są także owoce  zasuszonej i chipsy.

Z czym najlepiej jeść jackfruita? Do tych dań pasuje jak ulał

Niedojrzały jackfruit w panierce po usmażeniu z powodzeniem zastąpi mięso w wielu potrawach. Pasuje m.in do makaronów, kanapek czy ryżu. Możesz dodawać go również do sałatek, warzywnych gulaszy, aromatycznych curry, zup, frytek. 

Od czasu do czasu nie zaszkodzi również przygotować z niego wegetariańskiego kotleta np. do burgera. Niektórzy uważają, że w takiej formie bardzo trudno odczuć różnicę między jackfruitem a zwyczajnym mięsem z kurczaka.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie