Jest zdrowy, sycący i niedrogi. Może z powodzeniem zastąpić kurczaka
Jest zdrowy, sycący i niedrogi. Może z powodzeniem zastąpić kurczaka, mimo tego, że nie zawiera ani grama mięsa. Jackfruit to owoc, który Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny, ale coraz częściej można się na niego natknąć w sklepach spożywczych z orientalną żywnością. Pasuje do sałatek, sosów curry i wegeteriańskich burgerów.
Owoc chlebowca różnolistnego (łac. Artocarpus heterophyllus), czyli jackfruit z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Pochodzi z egzotycznych rejonów Azji, gdzie jego największe okazy liczą ponad 30-40 kilogramów.
Zaskakuje jednak nie tylko rozmiarem, lecz przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem, który sprawia, że w kuchni może być wykorzystywany do wielu różnych potraw - zarówno tych słodkich jak i wytrawnych. Niektózy twierdzą, że jackfruit jest najlepszym wegańskim zamiennikiem mięsa.
Może cię zainteresować: Czas na poświąteczny detoks. Ten zielony koktajl pomoże usunąć toksyny z organizmu i zrzucić kilogramy
Dojrzały jackfruit jest słodki, a jego smak przypomina połączenie banana, ananasa, mango i melona. Można więc stwierdzić, że to typowy egzotyczny owoc, który stanowi bardzo smaczną przekąskę ciepłe dni.
Młody surowy owoc chlebowca ma jednak bardziej intensywny smak i charakterystyczną włóknistą strukturę. Przypomina kurczaka lub inne mięso drobiowe, przez co stanowi idealny substytut mięsa dla wegan i wegetarian. Łatwo chłonnie smaki innych potraw, pasuje do sosów, pieczywa czy sałatek.
Jackfruit jest dość kaloryczny (94 kcal w 100 g) , ale za to syci i zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych m.in. 1,5 - 3 g białka, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, potas, żelazo, magnez, miedź, mangan czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Czytaj również: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną
Z roku na rok jackfruit coraz częściej jest spotykany na sklepowych półkach w polskich sklepach - przede wszystkim internetowych, ale również tych stacjonarnych, z produktami orientalnymi.
Znalezienie owocu chlebowca w nieprzetworzonej postaci nie jest łatwym zadaniem, ale za 10-50 złotych bez problemu dostaniemy kawałki jackfruita w słodkiej bądź słonej zalewie. W marketach dostępne są także owoce zasuszonej i chipsy.
Niedojrzały jackfruit w panierce po usmażeniu z powodzeniem zastąpi mięso w wielu potrawach. Pasuje m.in do makaronów, kanapek czy ryżu. Możesz dodawać go również do sałatek, warzywnych gulaszy, aromatycznych curry, zup, frytek.
Od czasu do czasu nie zaszkodzi również przygotować z niego wegetariańskiego kotleta np. do burgera. Niektórzy uważają, że w takiej formie bardzo trudno odczuć różnicę między jackfruitem a zwyczajnym mięsem z kurczaka.
Zobacz też:
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis