Reklama
Reklama

Przed smażeniem moczysz mięso w mleku? Znam o wiele lepszy sposób, by było kruche

Kotlety schabowe to klasyczne danie polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Co zrobić, aby schab był zawsze idealnie kruchy? Najpopularniejszym sposobem jest moczenie go w mleku, jednak istnieje inne rozwiązanie. Podpowiadamy, jak przygotować marynatę z jogurtu naturalnego.

Jogurt naturalny idealnie sprawdzi się jako marynata do kotletów schabowych. Zawarte w nim bakterie probiotyczne pomogą zmiękczyć mięso, tym samym czyniąc je bardziej delikatnym i kruchym. Marynatę przygotujesz z zaledwie trzech składników. Ten trik poleciła mi znajoma restauratorka i od tamtej pory nie przygotowuję kotletów w inny sposób. 

Kotlety schabowe marynacie z jogurtu naturalnego – przepis

Składniki:

  • 6 płatów schabu,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przez folię spożywczą rozbij schab tłuczkiem.
  2. Cebulę posiekaj na cienkie półksiężyce, a czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  3. Natrzyj każdy kawałek mięsa solą i pieprzem.
  4. W naczyniu układaj na przemian warstwy mięsa i cebuli.
  5. Obficie polej wszystko jogurtem, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na noc.
  6. Rano wyjmij mięso z marynaty, pozostawiając na nim jogurt. Zdejmij cebulę i czosnek.
  7. Zostaw mięso na blacie kuchennym, aby osiągnęło temperaturę otoczenia.
  8. Obtocz każdy kotlet najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, i na końcu w bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanym smalcu do uzyskania złocistej skórki.

Dlaczego warto marynować kotlety w jogurcie naturalnym zamiast w mleku?

Marynowanie kotletów schabowych w jogurcie naturalnym ma kilka zalet w porównaniu do użycia mleka. Jego pH wynosi około 4-5, co oznacza, że jest lekko kwaśny. Delikatnie zmiękcza kolagen i białka mięsne, jednocześnie nie powodując ich rozpadu. Dzięki temu mięso staje się bardziej kruche i zachowuje pożądaną teksturę. Warto również wiedzieć, że bakterie probiotyczne znajdujące się w jogurcie, przeciwdziałają wzrostowi drobnoustrojów, co sprawia, że jest on bardzo bezpiecznym składnikiem marynaty.

Zobacz również: Ta zupa jest polecana paniom po 50-tce. Lekarz tłumaczy, dlaczego

Jogurt tworzy również smakowitą skorupkę wokół mięsa podczas gotowania. Marynatę możesz wzbogacić o zioła i przyprawy, takie jak papryka, pieprz cayenne czy czosnek, co dodatkowo podkreśli smak mięsa. W trakcie gotowania cukier mlekowy, czyli laktoza, która jest zawarta w jogurcie, karmelizuje się, nadając mięsu lekko słodkawy posmak.

W przeciwieństwie do jogurtu mleko ma wyższe pH i nie zawiera bakterii fermentacyjnych, co oznacza, że nie zmiękcza mięsa w takim samym stopniu. Mleko najczęściej nie zapewnia ochrony przed bakteriami na identycznym poziomie, co jogurt. Dlatego marynowanie w jogurcie jest bardziej efektywne i może przynieść lepsze wyniki pod względem smaku i tekstury gotowego dania.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe