Reklama
Reklama

Kotlety schabowe wychodzą twarde? Zdradzę ci sekret znajomej kucharki

Schabowy to jedno z ulubionych dań Polaków, które śmiało można nazwać kultowym. Tradycyjny niedzielny obiad to kotlety podane z ziemniakami i surówką. Nie są trudne w przygotowaniu, jednak dobrze zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby panierka była zawsze chrupiąca, a mięso miękkie. Często zdarza się, że pomimo wszelkich starań schabowe i tak wychodzą twarde. Czy można temu jakoś zaradzić? Podpowiadamy.

Kultowe schabowe, choć nie są skomplikowane w przygotowaniu, mogą przysporzyć niemałych problemów. Wyjdą smakowite pod warunkiem, że zadbamy o chrupiącą panierkę oraz miękkie mięso. Okazuje się, że wystarczy w procesie przygotowania pamiętać o jednej czynności, dzięki której kotlety będą miękkie i soczyste. Odkąd znajoma kucharka powiedziała mi o tym triku, schabowe zawsze wychodzą takie, jakie powinny.  

Tradycyjny schabowy to ulubione danie wielu Polaków  

W wielu domach na niedzielnym obiedzie często gości tradycyjny schabowy w towarzystwie ziemniaczków i surówki. Ten kultowy obiad wpisał się już w polską tradycję. Aby cieszyć się z idealnego dania, którym wszyscy się zachwycają, warto zadbać o kilka szczegółów. Sekret udanych schabowych tkwi w prawidłowym przygotowaniu mięsa.  

Przede wszystkim musi to być dobrej jakości mięso. Pomimo wszelkich starań, kotlety z nieświeżego lub z niskiej jakości mięsa, nie wyjdą dobre. Kiedy więc zaopatrzymy się w najlepszy produkt, można przejść do działania. Schabowe podawane są na dwa sposoby - z kością lub bez. Zazwyczaj w domach na niedzielny obiad podawane są kotlety bez kości.  

Przeczytaj również: Dodaj dwa składniki do ziemniaków z wczorajszego obiadu i zrób przekąskę, która zachwyci każdego

O tym koniecznie pamiętaj, aby schabowy nie wyszedł twardy  

Sekret miękkich i soczystych kotletów tkwi w prostej czynności, która pomijana jest przez wiele osób. W wyniku tego, pomimo dobrej jakości mięsa oraz odpowiedniego smażenia, kotlety i tak wychodzą twarde. Aby temu zapobiec, wystarczy przed smażeniem zamarynować mięso, na przykład w mleku i cebuli. Dobrze marynować mięso przez całą noc, ale wystarczą już dwie godziny przed smażeniem, aby kotlety wyszły kruche i soczyste. Dodatkowo zyskają lepszy smak.  

W dalszych przygotowaniach ważne jest prawidłowe rozbicie mięsa, aby kotlety były dość cienkie i nie wymagały długiego smażenia. Dzięki temu schabowe wyjdą kruche z zewnątrz i soczyste w środku. Koniecznie pamiętaj o równomiernym rozbijaniu mięsa z obu stron. Następnie należy przejść do tradycyjnego panierowania kotletów w mące, jajku oraz bułce tartej.  

Ostatnim krokiem w drodze do idealnych kotletów schabowych jest usmażenie ich. Najważniejsze, aby robić to na dobrze rozgrzanej patelni. Wiele osób smaży na zwykłym oleju roślinnym. Doświadczeni kucharze uważają, że najlepsze schabowe to te smażone na smalcu. Ważne, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, przez co nie zdąży wsiąknąć w panierkę. Wystarczy smażyć kilka minut z każdej strony, aby kotlety ładnie się zarumieniły.  

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe