Reklama
Reklama

Mięso nie będzie więcej przywierać do patelni. Wystarczy, że wlejesz to przed smażeniem

Smażone mięso często gości na naszych stołach. Jednak podczas jego przygotowywania zdarza się, że jedzenie przykleja się do naczynia. Potrafi to zepsuć cały obiad. Jest jednak sprytny trik na to, żeby mięso nie przywierało do patelni. Kiedy go poznasz, smażenie stanie się dużo prostsze.

Smażone mięso to nieodłączny element tradycyjnej, polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie jej bez kotletów, zrazów, sznycli i klopsów. Jeśli podczas przygotowywania obiadu mięso przywiera ci do patelni, jest na to rada. Wystarczy odrobina czegoś, co z pewnością masz pod ręką.  

Dlaczego mięso przywiera do patelni?

Z pewnością wiesz, jak bardzo potrafi zepsuć humor przywieranie mięsa do patelni podczas smażenia. Trudno je wtedy oderwać, podczas tej czynności skrawki potrawy pozostają często na dnie naczynia i przypalając się, psują cały efekt. Ani to dobrze nie wygląda, ani zbyt pięknie nie pachnie.  

Dlaczego mięso przywiera do patelni? Przyczyna tkwić może w samej patelni. Jeśli nie jest pokryta warstwą ceramiczną lub teflonową, jej powierzchnia stanowi wolne elektrony, które pod wpływem ciepła wiążą się z białkiem i wodą. Warto więc zainwestować w nowe naczynie.  

Innym powodem, dla którego mięso przywiera do dna patelni, jest nasz pośpiech. Wrzucając produkty na nieodpowiednio rozgrzane naczynie, doprowadzamy do jego przywierania. Dzieje się tak zwłaszcza podczas smażenia beztłuszczowego lub z minimalną ilością tłuszczu. W tej sytuacji wystarczy jednak prosty trik, by zapobiec denerwującemu procesowi.  

Czytaj też: Jajka na miękko ciągle ścinają się podczas gotowania? W ten sposób przygotujesz je idealnie

Co zrobić, by mięso nie przywierało do patelni? Jeden trik i po problemie 

Często trudno jest nam ocenić, czy patelnia jest już na tyle rozgrzana, by mięso do niej nie przywierało. Trudno to przecież sprawdzać palcem. Warto w takim wypadku zastosować trik zdradzony przez tiktokerkę o pseudonimie @profesorka.kasia. Zanim wrzucisz na patelnię mięso, wlej na nią odrobinę wody. Jeśli płyn się nie rozleje, a stworzy skaczącą po dnie kulkę - to znak, że śmiało możesz wrzucać już potrawy. Z pewnością nie będą przywierać do patelni.  

Zjawisko, któremu podlega woda na patelni nazywa się efektem Leidenfrosta. Polega ono na tym, że na rozgrzanej powierzchni woda szybciej paruje od spodu. W ten sposób para tworzy poduszkę, na której podskakuje kropla. Odkrycie niemieckiego chemika pomoże ci w kuchni. Stosując ten sprytny trik podczas smażenia, sprawisz, że mięso nie będzie przywierało do patelni.   

Zobacz też:

​Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

​Wcale nie kurki. Te grzyby są jeszcze lepsze do jajecznicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki