Reklama
Reklama

Jajka na miękko ciągle ścinają się podczas gotowania? W ten sposób przygotujesz je idealnie

Ugotowanie jajek na miękko wydaje się banalnie proste. Często się jednak zdarza, że nie możemy utrafić z gęstością żółtka. W efekcie musimy zjeść twarde żółtko lub nie do końca ścięte białko. Jest jednak sprawdzony sposób na to, by przygotować idealne jajka na miękko.

Jajka są zdrowe czy nie? Jak to w końcu jest?  

Jajka możemy przygotować na wiele sposobów. Smażone, sadzone, po benedyktyńsku - we wszystkich tych wersjach są pyszne. Stanowią też świetny dodatek do kapnapek czy sałatek. Przy tym wszystkim jajka są zdrowe. Już dawno lekarze zdjęli z nich odium bomby cholesterolowej.  

Dziś wiemy, że zły i dobry cholesterol się w nich równoważy, a białko w nich zawarte jest najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Poza tym jajka to kopalnia witamin i składników mineralnych. Ich regularne spożywanie uzupełni witaminę D, A i E. Nie bez znaczenia są zawarte w jajach witaminy z grupy B. Jeśli dodamy do tego minerały takie jak fosfor, wapń, żelazo i magnez, zaczniemy je traktować jak dobrodziejstwo zaklęte w skorupkę.   

Na miękko czy na twardo - które jajka są zdrowsze?  

Jajka same w sobie są zdrowe, wiele zależy jednak od ich obróbki czy dodatków. W wersji gotowanej są zdrowsze niż w smażonej. Jajecznicę czy sadzone robimy zwykle na tłuszczu, który jest dodatkowym źródłem kalorii. Poza tym, smażenie odbywa się w bardzo wysokich temperaturach, w których wiele składników traci swoje zdrowotne właściwości.  

Które jednak gotowane jajka są zdrowsze - na miękko czy na twardo? To naukowcy wskazują na jajka na miękko, które są bardziej lekkostrawne. Poza tym poddawane są krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Jajka na miękko są zdrowsze od tych na twardo, pod warunkiem, że nie zjemy ich z beczką majonezu. Nie jest też łatwo ugotować jajko tak, by miało płynne żółtko i ścięte białko.  Mamy jednak na to niezawodny sposób.  

Czytaj też: Babcia zawsze dodaje do rosołu. Dzięki temu jest klarowny, a szumowiny znikają

Jak ugotować jajko na miękko krok po kroku?

Idealne jajko na miękko ma płynne, ciepłe żółtko i całkowicie ścięte białko. Często jest to jednak loteria - żółtko jest ścięte lub białko płynne. Dzieje się tak, mimo że robiliśmy wszystko tak, jak zawsze. Jak to się dzieje? Tajemnica tkwi w dostosowaniu czasu gotowania jajka do jego wielkości.  

Jeśli chcesz, by żółtko było ścięte a białko płynne, stosuj się do poniższej zasady:  

  • jajka małe (S) gotuj 3,5 minuty;  
  • jajka średnie (M) gotuj 4,5 minuty; 
  • jajka duże (L) gotuj 5,5 minuty.  

Zacznij od zagotowania wody w małym garnczku, lekko ją osól i dodaj kilka kropel octu. To zapobiegnie pękaniu skorupek. Kiedy woda zacznie się gotować, włóż do niej jajka i gotuj przez odpowiednią do wielkości ilość czasu. W ten sposób ugotujesz idealne jajka na miękko.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania