Pieczesz ciasto, ale skończyły ci się jajka? Nie martw się, zastąpisz je tym produktem
Jajko to podstawa ciast, która nadaje im wyjątkowej konsystencji. Przez to dla wielu są one niezastąpione, ale czy na pewno? Jeśli w trakcie robienia wypieku skończyły ci się jajka lub nie możesz ich jeść i szukasz alternatywny, to mamy coś właśnie dla ciebie. Użyj tego produktu, a nikt nie zauważy różnicy.
Zaplanowałaś pieczenie niedzielnego ciasta, już wszystko uszykowane, a w ostatniej chwili okazuje się, że w domu nie ma kluczowego składnika, jajek. To sytuacja, która z pewnością przytrafiła się nam chociaż raz w życiu. Co gorsza, nie możesz pójść do sklepu, bo wszystkie są zamknięte.
W takiej sytuacji wcale nie musisz rezygnować z przygotowywania deseru. Wystarczy, że rozejrzysz się po kuchennych szafkach. Z pewnością masz ten składnik, który uratuje twoje ciasto.
Zastąpienie jajek w cieście to nie tylko problem tych, którym zbrakło produktu podczas pieczenia. To także odwieczny dylemat osób, które są weganami lub chcą wprowadzić taką dietę. Od dzisiaj ta kwestia zostanie rozwiązana raz na zawsze.
Jajka w cieście najskuteczniej zastąpisz siemieniem lnianym. Wystarczy, że 2 łyżki zmielonych nasion wymieszasz z 3 łyżkami wody. Taka proporcja może zastąpić w cieście jedno jajko. Masa będzie łudząco podobna w konsystencji do surowych jaj.
Nie musi to być koniecznie siemię lniane. Na 3 łyżki wody możesz zmieszać także jedną z alternatyw jak np. 1 łyżka skrobi, 2 łyżki mąki sojowej lub 1 łyżka nasion chia.
Czytaj także: Goście już jadą, a tobie skończył się proszek do pieczenia? Tym go zastąpisz i uratujesz ciasto
Zdecydowałeś się na dietę wegańską, a teraz tęsknisz za jajkami? Nie ma się co dziwić, nie tylko są pyszne, ale też niesamowicie odżywcze. Jednak nic straconego. Na diecie roślinnej, zamiast jajecznicy możesz przygotować tofucznicę.
Wystarczy, że kostkę tofu dokładnie rozgnieciesz i przysmażysz na patelni z ulubionymi dodatkami jak np. pomidor, cebulka czy szczypiorek. Dla podkręcenia aspektu wizualnego dodaj trochę kurkumy. W efekcie potrawa nabierze charakterystyczny dla klasycznej jajecznicy żółty kolor.
Gdy masz natomiast ochotę na coś słodkiego, zrób ten szybki omlet bez użycia jajek. Do misy blendera dodaj 7 łyżek mąki, 200 ml mleka i jednego banana. Wszystkie produkt dokładnie zmiksuj, aby utworzyły jednolitą konsystencję. Masę na omlet wylej na rozgrzaną patelnię. Ciasto smaż z obu stron do przyrumienienia. Na koniec dodaj do niego ulubione owoce lub konfitury.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki