Reklama
Reklama

To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Sezon na borówki trwa w najlepsze, dlatego warto go w pełni wykorzystać, przygotowując między innymi przepyszne ciasto. W mojej rodzinie pieczemy je tylko z jednego przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Za każdym razem się udaje i smakuje tak samo dobrze. Poradzi sobie z nim każdy, dlatego koniecznie poznaj przepis na ciasto z borówkami i zapisz je na później, bo z pewnością będziesz do niego powracać.

Za jedną z kwintesencji lata z pewnością można uznać ciasto z borówkami. Warto więc znać przepis, który nie wymaga wybitnych umiejętności w kuchni, zawsze się udaje i do tego smakuje obłędnie. To idealna propozycja na deser dla całej rodziny czy też na niespodziewaną wizytę gości. Dostałam go od mojej mamy, a ona od swojej, przez co ta receptura jest znana nam już od pokoleń.  

Ciasto z borówkami — wypiek, który łączy pokolenia

Lato to najlepszy czas na smakowite wypieki, gdyż sezon na rozmaite owoce trwa w najlepsze. Warto pokusić się między innymi o przygotowanie ciasta z borówkami, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. To dobre źródło licznych witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Niosą wiele dobrego dla organizmu, dlatego warto włączać je do swojej diety na rozmaite sposoby.  

Ciasto z borówkami jest jednym z nich. To klasyka w smakowitym wydaniu, która łączy w sobie prostotę oraz wyjątkowy smak. Wilgotne i puszyste ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatością i aromatem tych owoców. To smak lata, który zawsze się udaje i smakuje niemal każdemu.  

W dodatku to tak uniwersalna słodkość, że sprawdzi się na co dzień do kawy, a także na rodzinne spotkania i uroczystości. To również dobra propozycja smakołyku, którą z łatwością można zabrać ze sobą do pracy czy też piknik w parku. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, przez co w ekspresowym tempie znika z talerza. 

Sprawdź też: Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Przepis na ciasto z borówkami. Receptura krok po kroku 

Sezon na borówki nie trwa wiecznie, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać. Z pewnością może pomóc w tym przepis, którym podzieliła się ze mną moja mama. To prawdziwy “game changer" na każdą okazję, który posmakuje każdemu. Do przygotowania obłędnie smacznego placka z borówkami, potrzebujesz:  

  • 350 g mąki pszennej tortowej  
  • 3 jajka  
  • 180 g cukru  
  • ½ szklanki oleju  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 330 g jogurtu naturalnego  
  • 200 g borówek  

Sposób przygotowania: 

Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta z borówkami, zadbaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj z cukrem przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa jajeczna.  

Dodaj do niej delikatnie olej i ponownie zmiksuj. Następnie wlej jogurt, a także dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą łyżki lub trzepaczki, jedynie do połączenia wszystkich składników.  

Przygotowane ciasto wlej do foremki o wymiarach 18x30 cm i równomiernie ułóż na nim osuszone borówki. Zrób to delikatnie, nie wbijając owoców do środka. Formę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż do uzyskania tzw. suchego patyczka.  

Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem. Podawaj solo lub z lodami. Smacznego! 

Może cię zainteresować: Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa

Zobacz też:

Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka

Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni

Nie przepłacaj. Ten banalny sposób sprawi, że więcej nie kupisz masła klarowanego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | ciasta