To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie
Sezon na borówki trwa w najlepsze, dlatego warto go w pełni wykorzystać, przygotowując między innymi przepyszne ciasto. W mojej rodzinie pieczemy je tylko z jednego przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Za każdym razem się udaje i smakuje tak samo dobrze. Poradzi sobie z nim każdy, dlatego koniecznie poznaj przepis na ciasto z borówkami i zapisz je na później, bo z pewnością będziesz do niego powracać.
Za jedną z kwintesencji lata z pewnością można uznać ciasto z borówkami. Warto więc znać przepis, który nie wymaga wybitnych umiejętności w kuchni, zawsze się udaje i do tego smakuje obłędnie. To idealna propozycja na deser dla całej rodziny czy też na niespodziewaną wizytę gości. Dostałam go od mojej mamy, a ona od swojej, przez co ta receptura jest znana nam już od pokoleń.
Lato to najlepszy czas na smakowite wypieki, gdyż sezon na rozmaite owoce trwa w najlepsze. Warto pokusić się między innymi o przygotowanie ciasta z borówkami, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. To dobre źródło licznych witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Niosą wiele dobrego dla organizmu, dlatego warto włączać je do swojej diety na rozmaite sposoby.
Ciasto z borówkami jest jednym z nich. To klasyka w smakowitym wydaniu, która łączy w sobie prostotę oraz wyjątkowy smak. Wilgotne i puszyste ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatością i aromatem tych owoców. To smak lata, który zawsze się udaje i smakuje niemal każdemu.
W dodatku to tak uniwersalna słodkość, że sprawdzi się na co dzień do kawy, a także na rodzinne spotkania i uroczystości. To również dobra propozycja smakołyku, którą z łatwością można zabrać ze sobą do pracy czy też piknik w parku. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, przez co w ekspresowym tempie znika z talerza.
Sprawdź też: Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis
Sezon na borówki nie trwa wiecznie, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać. Z pewnością może pomóc w tym przepis, którym podzieliła się ze mną moja mama. To prawdziwy “game changer" na każdą okazję, który posmakuje każdemu. Do przygotowania obłędnie smacznego placka z borówkami, potrzebujesz:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 180 g cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego
- 200 g borówek
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta z borówkami, zadbaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj z cukrem przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa jajeczna.
Dodaj do niej delikatnie olej i ponownie zmiksuj. Następnie wlej jogurt, a także dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą łyżki lub trzepaczki, jedynie do połączenia wszystkich składników.
Przygotowane ciasto wlej do foremki o wymiarach 18x30 cm i równomiernie ułóż na nim osuszone borówki. Zrób to delikatnie, nie wbijając owoców do środka. Formę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem. Podawaj solo lub z lodami. Smacznego!
Może cię zainteresować: Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa
Zobacz też:
Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka
Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni
Nie przepłacaj. Ten banalny sposób sprawi, że więcej nie kupisz masła klarowanego