Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis
Połączenie malin z półkruchym ciastem i z dodatkiem delikatnej chmurki z białek to coś, co już po przeczytaniu tego zdania sprawia, że cieknie nam ślinka. Korzystając z tego, że sezon na te owoce właśnie się zaczyna, musimy wypróbować tę słodkość. Poznaj przepis na półkruche ciasto z malinami siostry Anastazji.
To ciasto powinno być klasyką do lipcowej kawy. To nie tylko idealne połączenie smaków i balans między słodkim i kwaśnym. To również zestawienie lekko kruchego spodu z wilgotnymi malinami i puszystą pianką. To ciasto idealne.
Do przygotowania półkruchego ciasta z malinami siostry Anastazji będziesz potrzebować:
- ¾ szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
- 2 szklanki malin,
- 250 g zimnego masła,
- 450 g mąki pszennej,
- 6 jajek.
Możesz także dodać 1 szklankę malin i 1 szklankę innego owocu — np. borówek czy jeżyn.
Sprawdź również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku
Przesiej mąkę do dużej miski. Wsyp cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj wszystko nożem albo rozetrzyj między palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Wbij 1 jajko i dodaj pięć żółtek. Zagnieć szybko ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Podziel je na trzy równe części. Jedną owiń folią i schowaj do lodówki — przyda się na wierzch. Pozostałe dwie części zagnieć razem i wyłóż nimi natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę do pieczenia — dno i boki jak przy tarcie.
Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez 15-20 minut. Odstaw, by całkowicie ostygła. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo cukier puder — po jednej łyżce. Potem wsyp cukier waniliowy, dodaj budyń w proszku, a na końcu cienkim strumieniem wlej olej. Masę z białek rozprowadź równomiernie na ostudzonym spodzie. Na wierzchu rozsyp ulubione owoce. Wyjmij schłodzoną część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posyp nią całość. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch się pięknie zarumieni.
Zobacz też:
Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików
Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu
W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze