Reklama
Reklama

​Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Połączenie malin z półkruchym ciastem i z dodatkiem delikatnej chmurki z białek to coś, co już po przeczytaniu tego zdania sprawia, że cieknie nam ślinka. Korzystając z tego, że sezon na te owoce właśnie się zaczyna, musimy wypróbować tę słodkość. Poznaj przepis na półkruche ciasto z malinami siostry Anastazji.

To ciasto powinno być klasyką do lipcowej kawy. To nie tylko idealne połączenie smaków i balans między słodkim i kwaśnym. To również zestawienie lekko kruchego spodu z wilgotnymi malinami i puszystą pianką. To ciasto idealne.

Składniki na półkruche ciasto z malinami siostry Anastazji

Do przygotowania półkruchego ciasta z malinami siostry Anastazji będziesz potrzebować:

  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
  • 2 szklanki malin,
  • 250 g zimnego masła,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 6 jajek.

Możesz także dodać 1 szklankę malin i 1 szklankę innego owocu — np. borówek czy jeżyn.

Sprawdź również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku

Półkruche ciasto z malinami siostry Anastazji — sposób przygotowania

Przesiej mąkę do dużej miski. Wsyp cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj wszystko nożem albo rozetrzyj między palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Wbij 1 jajko i dodaj pięć żółtek. Zagnieć szybko ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Podziel je na trzy równe części. Jedną owiń folią i schowaj do lodówki — przyda się na wierzch. Pozostałe dwie części zagnieć razem i wyłóż nimi natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę do pieczenia — dno i boki jak przy tarcie.

Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez 15-20 minut. Odstaw, by całkowicie ostygła. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo cukier puder — po jednej łyżce. Potem wsyp cukier waniliowy, dodaj budyń w proszku, a na końcu cienkim strumieniem wlej olej. Masę z białek rozprowadź równomiernie na ostudzonym spodzie. Na wierzchu rozsyp ulubione owoce. Wyjmij schłodzoną część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posyp nią całość. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch się pięknie zarumieni.

Zobacz też:

Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu

W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy