Wrzuć ten owoc do gulaszu zamiast mięsa. Nikt się nie zorientuje
Masz ochotę na gulasz, ale część twojej rodziny przeszła na wegetarianizm? Nie martw się, bo i tak możesz poczęstować domowników tą smaczną potrawą. Wystarczy, że wołowinę lub wieprzowinę zastąpisz pewnym mało znanym w Polsce owocem, który z roku na rok cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Wrzuć go do gulaszu zamiast tradycyjnego mięsa, a na pewno nie pożałujesz.
Jackfruit w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany. A szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, a jego właściwości sprawiają, że w kuchni możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Podobnie jak większość egzotycznych owoców, idealnie nadaje się do deserów, dżemów sałatek i koktajli, jednak w formie surowej może być również używany jako zamiennik mięsa.
W związku z nietypowym smakiem i konsystencją jackfruita możesz zastąpić nim kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Wegański gulasz z jego dodatkiem będzie smakował obłędnie i na pewno pokochają nie tylko wegetarianie, ale i mięsożercy, którzy powinni szybko przyzwyczaić się go jego smaku.
Jackfruit to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii. Uprawiany jest także w wielu częściach Azji (jego wielkimi fanami są mieszkańcy Bangladeszu), Afryki i Ameryki Południowej. Zrywa się go z wysokich drzew chlebowych, które osiągają nawet do 20 metrów wysokości. Jednak jego pozyskiwanie nie zawsze jest łatwe z uwagi na pokrywające skórkę kolce, spory rozmiar (około 90 cm) i ogromną wagę owocu, która może dochodzić nawet do 30 kilogramów.
Wnętrze jackfruita zawiera nasiona i pomarańczowo-żółty miąższ. Jego zapach jest słodki i intensywny, a gdy zdąży dojrzeć, jego smak przypomina połączenie banana, ananasa i mango. Surowe owoce mają jednak zupełnie inny smak i konsystencję. Uznaje się, że jest on łudząco podobny do kurczaka lub wieprzowiny, dzięki czemu w kuchni wegetariańskiej mogą stanowić zamiennik mięsa.
Może cię zainteresować: Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy
Jackfruit to skarbnica witamin i składników odżywczych. Jest dobrym źródłem białka, błonnika czy kwasu foliowego. Zawiera również magnez, żelazo, potas, cynk i mangan. Znajdziesz w nim również sporo witaminy A, C, B1, B2 czy B6. Z uwagi swój cennych skład jackfruit może korzystnie wpływać na odporność czy trawienie. Jego regularne spożywanie może obniżyć również ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię.
Jackfruit możesz stosować nie tylko jako zamiennik mięsa do gulaszu. Wszechstronność kulinarna tego owocu sprawia, że znakomicie sprawdza się on jako główny składnik w różnych potrawach, m.in. curry, masala czy pakora. Można go podawać z ryżem, fasolą, pieczywem czy zupami np. tajlandzką zupą tom yum. Pasuje również do tacosów i burgerów. Jeśli masz ochotę, przygotuj z niego sos, podsmaż, upiecz lub zamarynuj.
Czytaj również: Dodaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga szybko zacznie spadać w dół
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe