Reklama
Reklama

Wrzuć ten owoc do gulaszu zamiast mięsa. Nikt się nie zorientuje

Masz ochotę na gulasz, ale część twojej rodziny przeszła na wegetarianizm? Nie martw się, bo i tak możesz poczęstować domowników tą smaczną potrawą. Wystarczy, że wołowinę lub wieprzowinę zastąpisz pewnym mało znanym w Polsce owocem, który z roku na rok cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Wrzuć go do gulaszu zamiast tradycyjnego mięsa, a na pewno nie pożałujesz.

Jackfruit w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany. A szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, a jego właściwości sprawiają, że w kuchni możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Podobnie jak większość egzotycznych owoców, idealnie nadaje się do deserów, dżemów sałatek i koktajli, jednak w formie surowej może być również używany jako zamiennik mięsa. 

W związku z nietypowym smakiem i konsystencją jackfruita możesz zastąpić nim kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Wegański gulasz z jego dodatkiem będzie smakował obłędnie i na pewno pokochają nie tylko wegetarianie, ale i mięsożercy, którzy powinni szybko przyzwyczaić się go jego smaku.  

Niedojrzały jackfruit w smaku przypomina mięso. Gdzie rośnie i jak wygląda?

Jackfruit to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii. Uprawiany jest także w wielu częściach Azji (jego wielkimi fanami są mieszkańcy Bangladeszu), Afryki i Ameryki Południowej. Zrywa się go z wysokich drzew chlebowych, które osiągają nawet do 20 metrów wysokości. Jednak jego pozyskiwanie nie zawsze jest łatwe z uwagi na pokrywające skórkę kolce, spory rozmiar (około 90 cm) i ogromną wagę owocu, która może dochodzić nawet do 30 kilogramów

Wnętrze jackfruita zawiera nasiona i pomarańczowo-żółty miąższ. Jego zapach jest słodki i intensywny, a gdy zdąży dojrzeć, jego smak przypomina połączenie banana, ananasa i mango. Surowe owoce mają jednak zupełnie inny smak i konsystencję. Uznaje się, że jest on łudząco podobny do kurczaka lub wieprzowiny, dzięki czemu w kuchni wegetariańskiej mogą stanowić zamiennik mięsa. 

Może cię zainteresować: Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy

Dlaczego warto jeść jackfruita? Ten owoc to skarbnica cennych witamin

Jackfruit to skarbnica witamin i składników odżywczych. Jest dobrym źródłem białka, błonnika czy kwasu foliowego. Zawiera również magnez, żelazo, potas, cynk i mangan. Znajdziesz w nim również sporo witaminy A, C, B1, B2 czy B6. Z uwagi swój cennych skład jackfruit może korzystnie wpływać na odporność czy trawienie. Jego regularne spożywanie może obniżyć również ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię. 

Jackfruit w kuchni pasuje nie tylko do gulaszu. Z czym jeszcze warto go jeść?

Jackfruit możesz stosować nie tylko jako zamiennik mięsa do gulaszu. Wszechstronność kulinarna tego owocu sprawia, że znakomicie sprawdza się on jako główny składnik w różnych potrawach, m.in. curry, masala czy pakora. Można go podawać z ryżem, fasolą, pieczywem czy zupami np. tajlandzką zupą tom yum. Pasuje również do tacosów i burgerów. Jeśli masz ochotę, przygotuj z niego sos, podsmaż, upiecz lub zamarynuj. 

Czytaj również: Dodaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga szybko zacznie spadać w dół

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | obiady domowe