Reklama
Reklama

Wrzuć ten owoc do gulaszu zamiast mięsa. Nikt się nie zorientuje

Masz ochotę na gulasz, ale część twojej rodziny przeszła na wegetarianizm? Nie martw się, bo i tak możesz poczęstować domowników tą smaczną potrawą. Wystarczy, że wołowinę lub wieprzowinę zastąpisz pewnym mało znanym w Polsce owocem, który z roku na rok cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Wrzuć go do gulaszu zamiast tradycyjnego mięsa, a na pewno nie pożałujesz.

Jackfruit w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany. A szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, a jego właściwości sprawiają, że w kuchni możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Podobnie jak większość egzotycznych owoców, idealnie nadaje się do deserów, dżemów sałatek i koktajli, jednak w formie surowej może być również używany jako zamiennik mięsa. 

W związku z nietypowym smakiem i konsystencją jackfruita możesz zastąpić nim kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Wegański gulasz z jego dodatkiem będzie smakował obłędnie i na pewno pokochają nie tylko wegetarianie, ale i mięsożercy, którzy powinni szybko przyzwyczaić się go jego smaku.  

Niedojrzały jackfruit w smaku przypomina mięso. Gdzie rośnie i jak wygląda?

Jackfruit to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii. Uprawiany jest także w wielu częściach Azji (jego wielkimi fanami są mieszkańcy Bangladeszu), Afryki i Ameryki Południowej. Zrywa się go z wysokich drzew chlebowych, które osiągają nawet do 20 metrów wysokości. Jednak jego pozyskiwanie nie zawsze jest łatwe z uwagi na pokrywające skórkę kolce, spory rozmiar (około 90 cm) i ogromną wagę owocu, która może dochodzić nawet do 30 kilogramów

Wnętrze jackfruita zawiera nasiona i pomarańczowo-żółty miąższ. Jego zapach jest słodki i intensywny, a gdy zdąży dojrzeć, jego smak przypomina połączenie banana, ananasa i mango. Surowe owoce mają jednak zupełnie inny smak i konsystencję. Uznaje się, że jest on łudząco podobny do kurczaka lub wieprzowiny, dzięki czemu w kuchni wegetariańskiej mogą stanowić zamiennik mięsa. 

Może cię zainteresować: Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy

Dlaczego warto jeść jackfruita? Ten owoc to skarbnica cennych witamin

Jackfruit to skarbnica witamin i składników odżywczych. Jest dobrym źródłem białka, błonnika czy kwasu foliowego. Zawiera również magnez, żelazo, potas, cynk i mangan. Znajdziesz w nim również sporo witaminy A, C, B1, B2 czy B6. Z uwagi swój cennych skład jackfruit może korzystnie wpływać na odporność czy trawienie. Jego regularne spożywanie może obniżyć również ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię. 

Jackfruit w kuchni pasuje nie tylko do gulaszu. Z czym jeszcze warto go jeść?

Jackfruit możesz stosować nie tylko jako zamiennik mięsa do gulaszu. Wszechstronność kulinarna tego owocu sprawia, że znakomicie sprawdza się on jako główny składnik w różnych potrawach, m.in. curry, masala czy pakora. Można go podawać z ryżem, fasolą, pieczywem czy zupami np. tajlandzką zupą tom yum. Pasuje również do tacosów i burgerów. Jeśli masz ochotę, przygotuj z niego sos, podsmaż, upiecz lub zamarynuj. 

Czytaj również: Dodaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga szybko zacznie spadać w dół

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | obiady domowe