Reklama
Reklama

Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy

Tradycyjna zupa pomidorowa gości w naszych domach bardzo często. Jednak mało kto wie, że można przyrządzić ją w zupełnie inny sposób, dodając jeden ze składników, który na pewno przechowujemy w naszej kuchni. Ten przepis pokochają wszyscy domownicy. Sprawdź, jak zrobić nietypową pomidorową.

Pomidorowa zupa to potrawa dobrze znana każdemu z nas. Zmienianie jej tradycyjnej receptury dla wielu osób może wydawać się niewyobrażalne, jednak smak wynikający z nowego przepisu, może całkowicie odmienić ich zdanie. Podpowiadamy, co dodać do zupy, aby wyszła pyszna oraz intensywnie pomidorowa.

Jak przygotować zupę pomidorową w inny sposób? Wystarczy jeden składnik

Pomidorowa to zupa, która ma dość tradycyjną recepturę i rzadko kiedy eksperymentujemy z jej składnikami. Jednak możemy w łatwy i szybki sposób poprawić jej smak, dodając jeden z produktów, które na pewno mamy w swojej kuchni.

Zamiast łączyć rosół ze śmietaną i przecierem, warto dodać passatę, pomidory z puszki oraz świeże zioła i oliwę z oliwek, a także świeże ząbki czosnku. Jednak najważniejszym, innowacyjnym składnikiem, jest w tym przypadku keczup. Wystarczy, że dodamy kilka łyżek tego produktu, a nasza pomidorowa będzie smaczniejsza niż kiedykolwiek.

Jak wybrać dobry keczup?

Oczywiście, aby potrawa wyszła aromatyczna i zachwycała wszystkich domowników, musimy użyć keczupu dobrej jakości.

Uważa się, że aby wyprodukować idealny keczup, należy zużyć od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu. Ważną kwestią jest także cukier, powinno być go jak najmniej. Jest to niezwykle istotne, ponieważ niektóre keczupy zawierają go tak duże ilości, że w jednej łyżeczce sosu znajdziemy aż 1,5 łyżeczki cukru.

Czytaj również: Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu

Zupa pomidorowa z ketchupem. Jak ją przyrządzić?

Przygotowanie zupy pomidorowej w nowej odsłonie, nie jest trudne i nie zabierze nam zbyt wiele czasu. Na początek musimy wyposażyć się w niezbędne składniki. Oto one:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżeczki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier, do smaku,
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.

Następnie musimy przejść przez przepis na nietypową zupę pomidorową krok po kroku:

  1. Na początku obieramy marchewkę i kroimy ją w talarki.
  2. Przygotowany wcześniej bulion podgrzewamy i dodajemy do niego skrojoną marchewkę, pomidory z puszki oraz rozdrobiony czosnek. Zupę gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.
  3. Dodajemy passatę oraz keczup i zagotowujemy całość.
  4. Na koniec blendujemy zupę wraz z listkami bazylii i doprawiamy ją solą, pieprzem i zależności od preferencji także cukrem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa