Zamiast przecieru dodaj do pomidorowej nietypowy składnik. Smak cię zaskoczy
Tradycyjna zupa pomidorowa gości w naszych domach bardzo często. Jednak mało kto wie, że można przyrządzić ją w zupełnie inny sposób, dodając jeden ze składników, który na pewno przechowujemy w naszej kuchni. Ten przepis pokochają wszyscy domownicy. Sprawdź, jak zrobić nietypową pomidorową.
Pomidorowa zupa to potrawa dobrze znana każdemu z nas. Zmienianie jej tradycyjnej receptury dla wielu osób może wydawać się niewyobrażalne, jednak smak wynikający z nowego przepisu, może całkowicie odmienić ich zdanie. Podpowiadamy, co dodać do zupy, aby wyszła pyszna oraz intensywnie pomidorowa.
Pomidorowa to zupa, która ma dość tradycyjną recepturę i rzadko kiedy eksperymentujemy z jej składnikami. Jednak możemy w łatwy i szybki sposób poprawić jej smak, dodając jeden z produktów, które na pewno mamy w swojej kuchni.
Zamiast łączyć rosół ze śmietaną i przecierem, warto dodać passatę, pomidory z puszki oraz świeże zioła i oliwę z oliwek, a także świeże ząbki czosnku. Jednak najważniejszym, innowacyjnym składnikiem, jest w tym przypadku keczup. Wystarczy, że dodamy kilka łyżek tego produktu, a nasza pomidorowa będzie smaczniejsza niż kiedykolwiek.
Oczywiście, aby potrawa wyszła aromatyczna i zachwycała wszystkich domowników, musimy użyć keczupu dobrej jakości.
Uważa się, że aby wyprodukować idealny keczup, należy zużyć od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu. Ważną kwestią jest także cukier, powinno być go jak najmniej. Jest to niezwykle istotne, ponieważ niektóre keczupy zawierają go tak duże ilości, że w jednej łyżeczce sosu znajdziemy aż 1,5 łyżeczki cukru.
Czytaj również: Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu
Przygotowanie zupy pomidorowej w nowej odsłonie, nie jest trudne i nie zabierze nam zbyt wiele czasu. Na początek musimy wyposażyć się w niezbędne składniki. Oto one:
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 2 marchewki,
- 4 łyżeczki ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- cukier, do smaku,
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.
Następnie musimy przejść przez przepis na nietypową zupę pomidorową krok po kroku:
- Na początku obieramy marchewkę i kroimy ją w talarki.
- Przygotowany wcześniej bulion podgrzewamy i dodajemy do niego skrojoną marchewkę, pomidory z puszki oraz rozdrobiony czosnek. Zupę gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.
- Dodajemy passatę oraz keczup i zagotowujemy całość.
- Na koniec blendujemy zupę wraz z listkami bazylii i doprawiamy ją solą, pieprzem i zależności od preferencji także cukrem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki