Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu
Szukając pomysłu na obiad, warto wypróbować przepis, który stanowi alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Jest on nie tylko o wiele tańszy w przygotowaniu, ale i niezwykle szybki i prosty. Co więcej, kotlety te mogą być podawane na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.
Ten przepis na kotlety pokocha cała rodzina i zagości on w domu na dłużej. Jest to szybka i prosta w przygotowaniu receptura, do której możemy wykorzystać również pozostałości z wczorajszego obiadu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kotlety będące zamiennikiem kotletów mielonych.
Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych możemy przygotować tańszą, ale i zdrowszą alternatywę dla tego przepisu. W dodatku jest to całkowicie bezmięsny przepis, który nada się również na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej. Co więcej, receptura jest zgodna z duchem zero waste, ponieważ podstawą do stworzenia kotletów są ziemniaki, a najlepiej sprawdzą się te, które pozostaną nam z wczorajszego obiadu.
Wystarczy, że dodamy do nich kilka składników i powstanie pyszny oraz szybki w przygotowaniu obiad. Możemy urozmaicić nasze danie świeżymi ziołami, a także dodać koperek, pietruszkę czy szczypiorek. Natomiast miłośnicy intensywnych smaków, mogą doprawić kotlety suszonym tymiankiem, majerankiem czy rozmarynem.
Czytaj również: Najlepszy sos do makaronu. Smakuje jak u Włocha
Samo przygotowanie kotletów ziemniaczanych jest bardzo proste i nie wymaga od nas kupna wielu składników. Do zrobienia tego smacznego obiadu wystarczy nam:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 300 g twarogu,
- 2 cebule,
- sól i pieprz,
- zioła lub przyprawy, zależne od preferencji,
- jajko i mąka do panierowania.
Przygotowanie naszych kotletów rozpoczynamy od ubicia ziemniaków lub przepuszczenia ich przez praskę. Następnie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Po ostygnięciu cebulę łączymy z ziemniakami, twarogiem, jajkiem oraz przyprawiamy, a całość mieszamy na gładką masę.
W przypadku, gdy przygotowywana przez nas masa na kotlety będzie za luźna, możemy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Formujemy z masy niewielkie kotlety i panierujemy je w jajku oraz mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą miały złocisty kolor z obu stron.
Kotlety ziemniaczane możemy podawać jako danie obiadowe, zestawiając je z różnymi surówkami lub sosami, np. z sosem pieczarkowym. Niektórzy decydują się również na wypełnienie kotletów farszem z grzybów lub fetą wymieszaną ze szpinakiem.
Innym pomysłem na wykorzystanie kotletów ziemniaczanych, jest użycie ich do zrobienia domowych burgerów wegetariańskich. Wystarczy, że połączymy je z ulubionymi dodatkami i włożymy do bułki, a uzyskamy zdrowy i domowy fast food.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków