Reklama
Reklama

Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu

Szukając pomysłu na obiad, warto wypróbować przepis, który stanowi alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Jest on nie tylko o wiele tańszy w przygotowaniu, ale i niezwykle szybki i prosty. Co więcej, kotlety te mogą być podawane na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.

Ten przepis na kotlety pokocha cała rodzina i zagości on w domu na dłużej. Jest to szybka i prosta w przygotowaniu receptura, do której możemy wykorzystać również pozostałości z wczorajszego obiadu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kotlety będące zamiennikiem kotletów mielonych.

Zdrowa i tania alternatywa dla kotletów mielonych

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych możemy przygotować tańszą, ale i zdrowszą alternatywę dla tego przepisu. W dodatku jest to całkowicie bezmięsny przepis, który nada się również na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej. Co więcej, receptura jest zgodna z duchem zero waste, ponieważ podstawą do stworzenia kotletów są ziemniaki, a najlepiej sprawdzą się te, które pozostaną nam z wczorajszego obiadu.

Wystarczy, że dodamy do nich kilka składników i powstanie pyszny oraz szybki w przygotowaniu obiad. Możemy urozmaicić nasze danie świeżymi ziołami, a także dodać koperek, pietruszkę czy szczypiorek. Natomiast miłośnicy intensywnych smaków, mogą doprawić kotlety suszonym tymiankiem, majerankiem czy rozmarynem.

Czytaj również: Najlepszy sos do makaronu. Smakuje jak u Włocha

Jak przygotować kotlety ziemniaczane? Ten przepis pokocha cała rodzina

Samo przygotowanie kotletów ziemniaczanych jest bardzo proste i nie wymaga od nas kupna wielu składników. Do zrobienia tego smacznego obiadu wystarczy nam:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 300 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz,
  • zioła lub przyprawy, zależne od preferencji,
  • jajko i mąka do panierowania.

Przygotowanie naszych kotletów rozpoczynamy od ubicia ziemniaków lub przepuszczenia ich przez praskę. Następnie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Po ostygnięciu cebulę łączymy z ziemniakami, twarogiem, jajkiem oraz przyprawiamy, a całość mieszamy na gładką masę.

W przypadku, gdy przygotowywana przez nas masa na kotlety będzie za luźna, możemy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Formujemy z masy niewielkie kotlety i panierujemy je w jajku oraz mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą miały złocisty kolor z obu stron.

Z czym podawać kotlety ziemniaczane? Zasmakuj w domowym fast foodzie

Kotlety ziemniaczane możemy podawać jako danie obiadowe, zestawiając je z różnymi surówkami lub sosami, np. z sosem pieczarkowym. Niektórzy decydują się również na wypełnienie kotletów farszem z grzybów lub fetą wymieszaną ze szpinakiem.

Innym pomysłem na wykorzystanie kotletów ziemniaczanych, jest użycie ich do zrobienia domowych burgerów wegetariańskich. Wystarczy, że połączymy je z ulubionymi dodatkami i włożymy do bułki, a uzyskamy zdrowy i domowy fast food.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania | obiady domowe