Tańsze i zdrowsze zamienniki mielonych. Zrobisz je z resztek z wczorajszego obiadu
Szukając pomysłu na obiad, warto wypróbować przepis, który stanowi alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Jest on nie tylko o wiele tańszy w przygotowaniu, ale i niezwykle szybki i prosty. Co więcej, kotlety te mogą być podawane na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.
Ten przepis na kotlety pokocha cała rodzina i zagości on w domu na dłużej. Jest to szybka i prosta w przygotowaniu receptura, do której możemy wykorzystać również pozostałości z wczorajszego obiadu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kotlety będące zamiennikiem kotletów mielonych.
Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych możemy przygotować tańszą, ale i zdrowszą alternatywę dla tego przepisu. W dodatku jest to całkowicie bezmięsny przepis, który nada się również na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej. Co więcej, receptura jest zgodna z duchem zero waste, ponieważ podstawą do stworzenia kotletów są ziemniaki, a najlepiej sprawdzą się te, które pozostaną nam z wczorajszego obiadu.
Wystarczy, że dodamy do nich kilka składników i powstanie pyszny oraz szybki w przygotowaniu obiad. Możemy urozmaicić nasze danie świeżymi ziołami, a także dodać koperek, pietruszkę czy szczypiorek. Natomiast miłośnicy intensywnych smaków, mogą doprawić kotlety suszonym tymiankiem, majerankiem czy rozmarynem.
Czytaj również: Najlepszy sos do makaronu. Smakuje jak u Włocha
Samo przygotowanie kotletów ziemniaczanych jest bardzo proste i nie wymaga od nas kupna wielu składników. Do zrobienia tego smacznego obiadu wystarczy nam:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 300 g twarogu,
- 2 cebule,
- sól i pieprz,
- zioła lub przyprawy, zależne od preferencji,
- jajko i mąka do panierowania.
Przygotowanie naszych kotletów rozpoczynamy od ubicia ziemniaków lub przepuszczenia ich przez praskę. Następnie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Po ostygnięciu cebulę łączymy z ziemniakami, twarogiem, jajkiem oraz przyprawiamy, a całość mieszamy na gładką masę.
W przypadku, gdy przygotowywana przez nas masa na kotlety będzie za luźna, możemy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Formujemy z masy niewielkie kotlety i panierujemy je w jajku oraz mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą miały złocisty kolor z obu stron.
Kotlety ziemniaczane możemy podawać jako danie obiadowe, zestawiając je z różnymi surówkami lub sosami, np. z sosem pieczarkowym. Niektórzy decydują się również na wypełnienie kotletów farszem z grzybów lub fetą wymieszaną ze szpinakiem.
Innym pomysłem na wykorzystanie kotletów ziemniaczanych, jest użycie ich do zrobienia domowych burgerów wegetariańskich. Wystarczy, że połączymy je z ulubionymi dodatkami i włożymy do bułki, a uzyskamy zdrowy i domowy fast food.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend