Reklama
Reklama

Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem

Ziemniaki bardzo często towarzyszą wielu daniom z polskiej kuchni. Jednak, aby były smaczne, muszą być dobrze ugotowane i posiadać odpowiednią konsystencję. Na szczęście istnieją triki, które przeciwdziałają rozpadaniu się warzyw podczas gotowania i równocześnie podbijają ich smak. Sprawdź, co dodać do wody, aby ziemniaki smakowały jeszcze lepiej niż zawsze.

Często podczas gotowania ziemniaki wchłaniają wodę i stają się przez to mniej smaczne. Możemy jednak temu zapobiec, dodając jeden z produktów, który bez problemu znajdziemy w naszej kuchni. Dzięki niemu ziemniaki będą pyszne i zachowają dobrą strukturę.  

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Wbrew jeszcze do niedawna pojawiającej się opinii, ziemniaki są bardzo pożywne i zdrowe. Co więcej, przez lata uchodziły za tuczące, a wcale nie jest to prawdą, ponieważ mają one mniej więcej tyle kalorii co jabłko.

Do ich zalet przypisać możemy fakt, że są one niezwykle sycące i dostarczają wielu składników odżywczych. Zawierają prawie wszystkie istotne witaminy oraz składniki odżywcze, a nawet mają więcej witaminy C niż jabłka i prawie pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Do tego dostarczają one naszemu organizmowi fosforu i potasu.

Co dodać do gotujących się ziemniaków, aby były jeszcze smaczniejsze?

Jeżeli chcemy, aby przygotowywane przez nas ziemniaki były przede wszystkim smaczne, ale także by nie nabierały wody i nie rozpadały się, musimy je prawidłowo ugotować.

W tym przypadku możemy wspomóc się niezawodnym trikiem, który sprawie, że ziemniaki nie będą się rozsypywały, a w dodatku będą lepiej smakowały. Wystarczy, że do gotujących się warzyw dodamy dwie łyżki soku z cytryny. Wynika to z tego, że owoc ten uwydatnia smak, ale go nie dominuje. Będzie on więc prawie nie wyczuwalny, a wpłynie korzystnie na kształt i strukturę ziemniaków.

Czytaj również: Polacy uwielbiają tę przyprawę. Katarzyna Bosacka komentuje - to głównie sól

Jakie inne dodatki poprawiają smak ziemniaków?

Wśród innych dodatków, które poprawią konsystencję i smak ziemniaków, jest np. liść laurowy. Wystarczy, że wrzucimy dwa listki do garnka z gotującymi się ziemniakami, a poczujemy ich aromat w całej kuchni, a smak warzyw będzie bardziej wyczuwalny. Jednak należy zachować w tym przypadku umiar i jeśli gotujemy mniej niż kilogram ziemniaków, to jeden listek będzie w zupełności wystarczający. Dobrym pomysłem jest również użycie zamiast soku z cytryny, octu. Spowoduje on, że smak ziemniaków będzie intensywniejszy i bardziej ostry.

Kolejnym produktem, który sprawi, że ziemniaki będą smaczniejsze, jest czosnek, dodany najlepiej z łupiną. Rozgniatamy go i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. W zależności od preferencji możemy dodać od 2 do 4 ząbków. Przed podaniem na talerz ziemniaków, pamiętajmy o usunięciu czosnku oraz jego łupin.


Zobacz też:

​Unikasz glutenu? Z pewnością pokochasz przepis na te bułki z soczewicy

Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Najlepszy przepis na dietetyczne pierniczki. Są obłędnie smaczne, ale nie idą w boczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa