Reklama
Reklama

Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem

Ziemniaki bardzo często towarzyszą wielu daniom z polskiej kuchni. Jednak, aby były smaczne, muszą być dobrze ugotowane i posiadać odpowiednią konsystencję. Na szczęście istnieją triki, które przeciwdziałają rozpadaniu się warzyw podczas gotowania i równocześnie podbijają ich smak. Sprawdź, co dodać do wody, aby ziemniaki smakowały jeszcze lepiej niż zawsze.

Często podczas gotowania ziemniaki wchłaniają wodę i stają się przez to mniej smaczne. Możemy jednak temu zapobiec, dodając jeden z produktów, który bez problemu znajdziemy w naszej kuchni. Dzięki niemu ziemniaki będą pyszne i zachowają dobrą strukturę.  

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Wbrew jeszcze do niedawna pojawiającej się opinii, ziemniaki są bardzo pożywne i zdrowe. Co więcej, przez lata uchodziły za tuczące, a wcale nie jest to prawdą, ponieważ mają one mniej więcej tyle kalorii co jabłko.

Do ich zalet przypisać możemy fakt, że są one niezwykle sycące i dostarczają wielu składników odżywczych. Zawierają prawie wszystkie istotne witaminy oraz składniki odżywcze, a nawet mają więcej witaminy C niż jabłka i prawie pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Do tego dostarczają one naszemu organizmowi fosforu i potasu.

Co dodać do gotujących się ziemniaków, aby były jeszcze smaczniejsze?

Jeżeli chcemy, aby przygotowywane przez nas ziemniaki były przede wszystkim smaczne, ale także by nie nabierały wody i nie rozpadały się, musimy je prawidłowo ugotować.

W tym przypadku możemy wspomóc się niezawodnym trikiem, który sprawie, że ziemniaki nie będą się rozsypywały, a w dodatku będą lepiej smakowały. Wystarczy, że do gotujących się warzyw dodamy dwie łyżki soku z cytryny. Wynika to z tego, że owoc ten uwydatnia smak, ale go nie dominuje. Będzie on więc prawie nie wyczuwalny, a wpłynie korzystnie na kształt i strukturę ziemniaków.

Czytaj również: Polacy uwielbiają tę przyprawę. Katarzyna Bosacka komentuje - to głównie sól

Jakie inne dodatki poprawiają smak ziemniaków?

Wśród innych dodatków, które poprawią konsystencję i smak ziemniaków, jest np. liść laurowy. Wystarczy, że wrzucimy dwa listki do garnka z gotującymi się ziemniakami, a poczujemy ich aromat w całej kuchni, a smak warzyw będzie bardziej wyczuwalny. Jednak należy zachować w tym przypadku umiar i jeśli gotujemy mniej niż kilogram ziemniaków, to jeden listek będzie w zupełności wystarczający. Dobrym pomysłem jest również użycie zamiast soku z cytryny, octu. Spowoduje on, że smak ziemniaków będzie intensywniejszy i bardziej ostry.

Kolejnym produktem, który sprawi, że ziemniaki będą smaczniejsze, jest czosnek, dodany najlepiej z łupiną. Rozgniatamy go i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. W zależności od preferencji możemy dodać od 2 do 4 ząbków. Przed podaniem na talerz ziemniaków, pamiętajmy o usunięciu czosnku oraz jego łupin.


Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa