Reklama
Reklama

Najlepszy sos do makaronu. Smakuje jak u Włocha

Ten sos od wieków jest pysznym dodatkiem między innymi do pizzy, ale i do makaronu, który zachwyca kubki smakowe ludzi na całym świecie. Mowa tu o pochodzącym z południowych Włoch sosie marinara, który jest niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak go zrobić i czego użyć, aby był jeszcze smaczniejszy.

Sos marinara znany jest na całym świecie, a szczególnie szybko zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, do których wyemigrowały tysiące mieszkańców Italii. Podbija on serca wielu osób, ze względu na jego smak, mnogość zastosowań oraz szybkość i łatwość w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy włoski makaron.

Jak powstał pyszny sos marinara?

Sos marinara to specjał, który znany jest i przygotowywany od wieków. Jedna z pierwszych wzmianek o nim pojawiła się już w książce "Lo scalco alla moderna" wydanej w latach 1692-94, napisanej przez słynnego włoskiego szefa kuchni Antonio Latiniego.

W przypadku sosu marinara spotkać możemy się z różnymi teoriami powstania przepisu na żeglarski przysmak. Jednak najczęściej wygłaszaną teorią jest ta, która głosi, że receptura narodziła się na statkach wypływających z Neapolu. Tamtejsi okrętowi kucharze mieli chwalić go za możliwość wykorzystania sosu na wiele sposobów, ponieważ nadawał się on do przygotowywania różnych prostych i smacznych potraw. Co więcej, był on odporny na szybkie psucie się i mógł być używany przez długi czas.

Inna wersja mówi natomiast, że sos stworzyły neapolitańskie gospodynie. Za jego pomocą miały one witać swoich mężów wracających z morskich wypraw.

Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność

Co jest podstawą dobrego neapolitańskiego sosu?

Popularność tego sosu wynika również z faktu, że jest on dość łatwy do przygotowania. Jego bazę stanowią pomidory i wybór odpowiednich owoców, jest kluczowy dla dobrego smaku i aromatu naszego sosu.

Można użyć świeżych i bardzo dojrzałych okazów albo tak jak i nawet dzisiejsi Włosi, sięgnąć po pomidory z puszki. Będą one dobrym wyborem, ponieważ pomidory przeznaczone do umieszczenia w puszkach, zbierane są w szczycie sezonu.

Jednak ich walory smakowe zależne są także od techniki wytwarzania, a także od odmiany pomidorów. W tym przypadku warto postawić na włoskich producentów, którzy wykorzystują wyłącznie wykrojony z owoców miąższ, dostarczający najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Sos marinara - jak go przygotować krok po kroku?

Chcąc przygotować sos marinara, potrzebujemy wspomnianej puszki pomidorów. Jej zawartość przekładamy do miski, a następnie rozgniatamy. Do opróżnionej puszki wlewamy szklankę wody i mieszamy, dzięki czemu uzyskamy płyn pomidorowy.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na dużej patelni dobrej jakości oliwy z oliwek. Należy wlać 1/4 szklanki tego produktu. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki 8 ząbków czosnku. Gdy całość zacznie skwierczeć, przekładamy na patelnię pomidory, płyn pomidorowy z puszki, łyżeczkę soli i pół łyżeczki oregano. Dla smaku warto również dodać gałązkę świeżej bazylii. Całość mieszamy i gotujemy sos do momentu, aż zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to około 15-20 minut. Po tym czasie nasz sos jest gotowy do spożycia.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania