Reklama
Reklama

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrobisz z nich nie tylko kluski, a całą masę smacznych dań

Jeżeli z wczorajszego obiadu pozostały ci ugotowane ziemniaki, nie wyrzucaj ich, tylko wykorzystaj ponownie. I to nie tylko do zrobienia klusek śląskich czy kopytek. W momencie przygotujesz z nich również inne, smaczne dania. Oto nasze propozycje innych posiłków, które na pewno posmakują całej twojej rodzinie.

Ziemniaków, które zostały ci po wczorajszym obiedzie, pod żadnym pozorem nie powinnaś wyrzucać. Poza kultowymi kluskami śląskimi przygotujesz z nich również wiele innych, ale równie smacznych dań dla całej rodziny. 

Oto dwie propozycje ekspresowo-szybkich posiłków, które powinny przypaść do gustu wszystkim domownikom. Nie zdziw się, jeżeli zarówno twój mąż, jak i dzieci zjedzą wszystko i jeszcze poproszą cię o dokładkę.

Nie tylko kluski śląskie. Inne pomysły na smaczne i szybkie dania z ugotowanych ziemniaków

Ugotowane ziemniaki na drugi dzień wciąż są jadalne i smaczne. To lekkostrawny i uniwersalny składnik, który pasuje zarówno do mięsnych, jak i warzywnych dań. I wykorzystując je ponownie, nie musisz wcale ograniczać się wyłącznie do kopytek z serem czy klusek śląskich, które są prawdziwym hitem na południu kraju.

Jeżeli gotowane ziemniaki w takiej wersji już ci się znudziły, przygotujesz z nich również inne smaczne potrawy, zarówno na obiad, jak i przekąskę.

  • placki ziemniaczane

Z ugotowanych ziemniaków możesz zrobić szybkie placki na obiad dla całej rodziny. Nie powinno zająć ci to więcej niż pół godziny. Wystarczy, że rozgnieciesz 5-6 ziemniaków z wczorajszego obiadu, dodasz do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, pokroisz i wrzucisz paprykę, cebulę oraz szczypiorek. 

Na koniec wbij do środka jajko i dopraw przyprawami, w tym koniecznie solą i pieprzem. Całość wymieszaj i uformuj rękami placki ziemniaczane. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym wcześniej olejem. Gdy placki ziemniaczane usmażą się, podawaj je z sosem pomidorowym albo czosnkowym, bo w takiej wersji są najlepsze. 

  • kuleczki serowo-ziemniaczane

Kto powiedział, że z ugotowanych ziemniaków nie można zrobić smacznej przekąski. Jeśli wieczorem planujesz rodzinny seans przed telewizorem albo przychodzą do ciebie goście, będziecie mogli zajadać się nimi, zamiast jak zawsze sięgać po sklepowe chipsy, popcorn czy paluszki. Jeżeli masz taką ochotę, możesz również podawać je wraz z mięsem np. gulaszowym na obiad. 

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wbij do nich jajko. Zetrzyj ser na tarce i jego również dodaj do masy. Podobnie zrób z drobno posiekanym koperkiem. Dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym wymieszaj całość. Z powstałego ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. 

Do osobnych miseczek wbij jajko (dokładnie roztrzep) i bułkę tartą na chrupką posypkę. Z ciasta uformuj kuleczki i każdą z nich maczaj kolejno w jajku i bułce tartej. Kuleczki serowo-ziemniaczane wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez kilka minut z każdej strony do momentu, gdy osiągną złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem czosnkowym, pomidorowym lub ketchupem.

Może cię zainteresować: Nie z ziemniaków czy batatów. Frytki z tego warzywa to hit jesiennej kuchni

Jak jeszcze wykorzystać ziemniaki z obiadu? Przydadzą się do zagęszczenia zup

Na tym jednak nie koniec pomysłów, bo ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia możesz również wykorzystać do przygotowania sałatek warzywnych, a nawet do... zagęszczenia zup. W drugim przypadku dzięki dodaniu tego warzywa, na pewno zyskają one bardziej kremową i aksamitną konsystencję. 

To świetne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku takich popularnych jesiennych dań jak:

Poza tym, ziemniaki z obiadu możesz wykorzystać również na śniadanie np. jako dodatek do omletu warzywno-jajecznego. Dzięki temu i tak już wypełnione po brzegi danie, w którym na ogół umieszcza się paprykę, cebulę czy grzyby, będzie jeszcze bardziej sycące. Taki posiłek na pewno doda ci energii na cały dzień.

Czytaj również: Fioletowe ziemniaki zaskakują kolorem i smakiem. Ale czy są zdrowe?

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe