Rozgrzewająca zupa dyniowa. Karol Okrasa zdradza swój sekretny składnik
Zupa dyniowa jest jednym z dań, które jesienią szczególnie często przyrządzamy. Nie tylko ze względu na dostępność dyni, ale i na smak potrawy, jej sytość oraz funkcję rozgrzewającą. W dodatku, gdy przyrządzimy ją, korzystając z przepisu Karola Okrasy, to na pewno zachwycimy domowników i poproszą nas o niejedną dokładkę. Sprawdź, jak przygotować pyszną jesienną zupę.
Karol Okrasa do przygotowania zupy dyniowej używa jednego sekretnego składnika, dzięki któremu zyskuje ona wyrazisty i niepowtarzalny smak. Równocześnie jest ona mocno rozgrzewająca. Podpowiadamy, jak zrobić smakowity, dyniowy obiad.
Zupa dyniowa z przepisu Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością i jest określana jako jedna z najlepszych. Wyróżnia ją wyjątkowy aromat i smak.
Co więcej, ta potrawa nie tylko genialnie smakuje, ale i jest sycąca oraz mocno rozgrzewająca. Chcąc ją przygotować, musimy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:
- 1,5 kg dyni,
- 2-3 ziemniaki,
- ząbek czosnku,
- pół korzenia pietruszki,
- pół selera,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól,
- pieprz,
- łyżka masła,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki nasion kolendry,
- 200 g wędzonego twarogu,
- pół cebuli,
- olej.
Oprócz tego do swojej zupy Karol Okrasa dodaje także sekretny składnik, który mocno wpływ na smak i zapach potrawy. Jest to mielony imbir, którego wystarczy dodać 1/4 łyżeczki do naszej zupy, aby była ona jeszcze smaczniejsza niż zwykle.
Przygotowanie samej zupy nie jest zbyt skomplikowane i z łatwością możemy wykorzystać ten przepis, gdy brakuje nam pomysłu na smaczny i szybki obiad. Oto co należy zrobić krok po kroku:
- Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
- Cebulę także kroimy w drobną kostkę, a czosnek rozgniatamy i razem zarumieniamy je na patelni. Następnie dorzucamy do nich pozostałe warzywa i obsmażamy je, dodając masło, by się nie przypaliły.
- Kolejny krok to pokrojenie dyni na kawałki i dorzucenie jej do warzyw. Dla smaku doprawiamy całość szczyptą pieprzu, imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne oraz ziarenkami kolendry.
- Następnie dolewamy 1,5 litra gorącej wody lub bulionu i gotujemy przez około kwadrans.
- W momencie, gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Blendujemy całość i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszony wędzony twaróg. Sycąca i smaczna zupa dyniowa jest już gotowa!
Czytaj również: Bije zwykły sernik na głowę. Jesienią musisz spróbować tego wypieku
Gorąca zupa będzie znakomicie smakować z kromką świeżego chleba, z grzankami czosnkowymi lub z uprażonymi pestkami słonecznika.
Tak, jak w przypadku zupy cukiniowej, tak i tę zupę możemy podawać również z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dodatkowo danie warto urozmaicić za pomocą tofu, usmażonego w panierce z mąki kukurydzianej.
Zobacz też:
Są jeszcze zdrowsze niż owsianka. Jedz na śniadanie, a efekty Cię zaskoczą
Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Masz problemy z zaśnięciem? Zjedz wieczorem ten owoc, a będziesz spać, jak dziecko