Reklama
Reklama

Rozgrzewająca zupa dyniowa. Karol Okrasa zdradza swój sekretny składnik

Zupa dyniowa jest jednym z dań, które jesienią szczególnie często przyrządzamy. Nie tylko ze względu na dostępność dyni, ale i na smak potrawy, jej sytość oraz funkcję rozgrzewającą. W dodatku, gdy przyrządzimy ją, korzystając z przepisu Karola Okrasy, to na pewno zachwycimy domowników i poproszą nas o niejedną dokładkę. Sprawdź, jak przygotować pyszną jesienną zupę.

Karol Okrasa do przygotowania zupy dyniowej używa jednego sekretnego składnika, dzięki któremu zyskuje ona wyrazisty i niepowtarzalny smak. Równocześnie jest ona mocno rozgrzewająca. Podpowiadamy, jak zrobić smakowity, dyniowy obiad.

Zupa dyniowa Karola Okrasy. Sekretny składnik całkowicie odmienia jej smak

Zupa dyniowa z przepisu Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością i jest określana jako jedna z najlepszych. Wyróżnia ją wyjątkowy aromat i smak.

Co więcej, ta potrawa nie tylko genialnie smakuje, ale i jest sycąca oraz mocno rozgrzewająca. Chcąc ją przygotować, musimy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:

  • 1,5 kg dyni,
  • 2-3 ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • pół korzenia pietruszki,
  • pół selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki nasion kolendry,
  • 200 g wędzonego twarogu,
  • pół cebuli,
  • olej.

Oprócz tego do swojej zupy Karol Okrasa dodaje także sekretny składnik, który mocno wpływ na smak i zapach potrawy. Jest to mielony imbir, którego wystarczy dodać 1/4 łyżeczki do naszej zupy, aby była ona jeszcze smaczniejsza niż zwykle.

Jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową?

Przygotowanie samej zupy nie jest zbyt skomplikowane i z łatwością możemy wykorzystać ten przepis, gdy brakuje nam pomysłu na smaczny i szybki obiad. Oto co należy zrobić krok po kroku:

  1. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
  2. Cebulę także kroimy w drobną kostkę, a czosnek rozgniatamy i razem zarumieniamy je na patelni. Następnie dorzucamy do nich pozostałe warzywa i obsmażamy je, dodając masło, by się nie przypaliły.
  3. Kolejny krok to pokrojenie dyni na kawałki i dorzucenie jej do warzyw. Dla smaku doprawiamy całość szczyptą pieprzu, imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne oraz ziarenkami kolendry.
  4. Następnie dolewamy 1,5 litra gorącej wody lub bulionu i gotujemy przez około kwadrans. 
  5. W momencie, gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Blendujemy całość i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszony wędzony twaróg. Sycąca i smaczna zupa dyniowa jest już gotowa!

Czytaj również: Bije zwykły sernik na głowę. Jesienią musisz spróbować tego wypieku

Z czym podawać zupę dyniową?

Gorąca zupa będzie znakomicie smakować z kromką świeżego chleba, z grzankami czosnkowymi lub z uprażonymi pestkami słonecznika.

Tak, jak w przypadku zupy cukiniowej, tak i tę zupę możemy podawać również z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dodatkowo danie warto urozmaicić za pomocą tofu, usmażonego w panierce z mąki kukurydzianej.

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa