Reklama
Reklama

​Wystarczą 4 składniki, by przygotować pyszny obiad. Poznaj przepis na "zupę biedaków" prosto z Podhala

Regionalna kuchnia podhalańska to bogactwo smaków i aromatów. Każdy w Polsce zna takie potrawy jak bombolki, bryjka, hałuski, kwaśnica, moskole czy oscypek. Jednak wśród tych przysmaków kryją się również mniej znane, ale równie smaczne dania. Poznaj przepis na zupę scypa prosto z Białki Tatrzańskiej.

Co prawda o kuchni podhalańskiej nie można powiedzieć, że jest wykwintna, jednak prostota i smak wynagradzają to z nawiązką. Tak samo jest w przypadku "zupy biedaków", do której potrzeba jedynie czterech składników.

Zupa scypa z Białki Tatrzańskiej — składniki

Regionalna zupa prosto z Białki Tatrzańskiej jest niezwykle sycąca i ma niesamowity smak, a to wszystko dzięki tylko i wyłącznie czterem składnikom, w dodatku niezwykle prostym. Do przygotowania zupy scypy potrzebujemy jedynie:

  • pół główki białej kapusty
  • kilogram ziemniaków
  • 1,5 l mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Warto również przygotować sobie przed gotowaniem odpowiednio duży garnek. Musi się w nim zmieścić kapusta oraz mleko i woda. Tzw. zupa biedaków jest dodatkowo niezwykle łatwa w przygotowaniu, nie musisz robić dużych zakupów, ani wykonywać skomplikowanych zabiegów kulinarnych, można wręcz powiedzieć, że gotuje się sama.

Sprawdź również: Pij każdego dnia, a zapomnisz o boczkach i zaparciach. Kilogramy polecą w dół

Jak przygotować tzw. zupę biedaków?

Przygotowanie zupy scypy zacznij od umycia i osuszenia połowy główki kapusty. Następnie poszatkuj ją, ale niezbyt drobno. Pokrojoną kapustę przełóż do garnka, zalej pół litra mleka i dopełnij wodą tak, by kapusta była cała przykryta. Ustaw garnek na kuchence i gotuj przez około 35 minut na średnim ogniu lub mocy palnika.

W trakcie gotowania kapusty możesz przygotować ziemniaki — umyj je, obierz i pokrój w kostkę. Włóż pokrojone ziemniaki do garnka, wlej wodę, by je przykrywała i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Sprawdź, czy kapusta jest miękka. Jeśli nie, gotuj jeszcze przez kilka minut, jeśli tak — odcedź ją. Do garnka z kapustą dodaj dwie łyżki masła i wlej litr mleka. Całość podgrzewaj, aż mleko będzie ciepłe. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę scypę podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | warzywa | zupa