Jedz zamiast słodyczy. Zapomnisz o wysokim cholesterolu i stłuszczonej wątrobie
Wiele osób poszukuje sposobów na ograniczenie słodyczy w codziennej diecie. Coraz większą popularnością cieszą się więc ich zdrowsze i przy tym wciąż słodkie zamienniki. Jednym z nich są te suszone owoce, które zaspokajają potrzebę na słodkie, a do tego dostarczają organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. Dowiedz się o nich nieco więcej i od dzisiaj zacznij je wybierać zamiast sklepowych cukierków.
Naturalne zamienniki słodyczy cieszą się coraz większym uznaniem nie tylko wśród osób dbających o linię, ale także u tych, którzy chcą się odżywiać zdrowiej i bardziej świadomie. Wśród rozmaitych propozycji alternatyw dla słodyczy sklepowych warto swoją uwagę zatrzymać na tych małych, suszonych owocach, które prócz przyjemnej słodyczy dostarczają też szereg właściwości prozdrowotnych.
Suszone owoce to dla wielu osób nieodłączony element diety. Najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, morele czy śliwki. Mało kto ma pojęcie o małych i niepozornych owocach, które dzisiaj zyskują status superfood ze względu na bogactwo, jakie w sobie skrywają. Wciąż mało znana suszona morwa biała to cenne wsparcie dla organizmu, ale przede wszystkim zdrowy zamiennik słodyczy.
Suszona morwa biała zachwyca smakiem oraz swoimi wartościami odżywczymi. To owoc, którego właściwości znane były już wieki temu w medycynie naturalnej. Po wysuszeniu przypominają jaśniejsze, nieco bardziej chrupkie rodzynki. Mają słodki, lekko miodowy smak, dzięki któremu z powodzeniem są w stanie zaspokoić ochotę na słodkie.
Sto gramów suszonej morwy białej dostarcza około 340 kalorii, więc jest to dość kaloryczna przekąska, chociażby w porównaniu do innych suszonych owoców. Warto jednak zaznaczyć, że taka porcja dostarcza aż 4,2 g białka, 1,5 g tłuszczu oraz 12 g błonnika, czyli to pokaźna dawka niezwykle cennych składników. Ponadto suszona morwa biała ma najmniej cukrów prostych (poza suszonymi śliwkami) oraz najniższy indeks glikemiczny, co sprzyja metabolizmowi.
Zobacz także: Kosztuje kilka złotych, a obniża cukier i cholesterol. Wystarczy łyżka dziennie
Już garść tych owoców może zaspokoić ochotę na słodkie i przy tym wesprzeć organizm na wielu poziomach. Porcja około 30 g jest idealną na dzień, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę wartości odżywczych oraz nieco słodkości. Suszone owoce morwy białej można bowiem podjadać niczym żelki bądź też dodać jako składnik do owsianki, jogurtu czy też domowych ciastek.
Warto znaleźć dla niej miejsce w swojej codziennej diecie, gdyż pomimo swoich małych rozmiarów posiada sporo właściwości. Przede wszystkim regularne sięganie po te suszone owoce pomaga obniżać zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dzięki temu lepszy profil lipidowy krwi zmniejsza ryzyko zagrożenia miażdżycą i chorobami serca.
Dodatkowo suszona morwa biała wspiera stabilizację poziomu cukru. Zawiera naturalny związek, który pomaga spowalniać wchłanianie węglowodanów. Zapobiega gromadzeniu tłuszczu brzusznego i przy tym ułatwia odchudzanie. Przez bogactwo błonnika wspiera trawienie i ułatwiaj prawidłową perystaltykę jelit.
Owoce te obfitują również w liczne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, wzmacniają odporność organizmu oraz wspomagają detoksykację organizmu. Niektóre związki polifenolowe w morwie białej działają natomiast przeciwzapalnie, wspierając między innymi w utrzymaniu zdrowia. Suszona morwa miała w codziennej diecie to także korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, dlatego taki zamiennik słodyczy to cenne wsparcie dla organizmu na wielu płaszczyznach.
Zobacz też:
Zamiast wypić, dodaj do ciasta na pierogi. Będą gładkie i elastyczne
Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy
Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie