Kosztuje kilka złotych, a obniża cukier i cholesterol. Wystarczy łyżka dziennie
Choć są małe i wyglądają niepozornie, skrywają w sobie moc wartości odżywczych. W zaskakujący sposób potrafią wspierać organizm na wielu płaszczyznach, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety, zwłaszcza że można to zrobić bez większego wysiłku. Dowiedz się więcej na temat odżywczej mocy ukrytej w tych niewielkich ziarnach, bo jak się okazuje, skrywają w sobie więcej, niż można by przypuszczać.
Te niepozorne ziarna mogą być jedną z najbardziej wartościowych i jednocześnie łatwo dostępnych przekąsek, dla której warto znaleźć miejsce w swojej codziennej diecie. Bogate w składniki odżywcze są cennym wsparciem dla lepszego samopoczucia oraz w profilaktyki wielu chorób. Na tym jednak nie koniec zalet, dlatego warto nieco dłużej pochylić się nad nasionami słonecznika, bo to właśnie o nich mowa.
Małe, szare i o charakterystycznym kształcie nasiona, określane również ziarnami lub pestkami słonecznika, są niezwykle popularne, ale pomimo tego wciąż za rzadko goszczą w codziennej diecie. Wyróżniają się intensywnym smakiem, łatwą dostępnością oraz wszechstronnym zastosowaniem. Ich największą zaletą jest jednak bogactwo składników odżywczych, za które twój organizm z pewnością będzie ci wdzięczny.
Nasiona słonecznika słyną przede wszystkim z tego, że są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-6, które mają za zadanie wspierać pracę serca oraz gospodarkę lipidową. Tuż obok nienasyconych kwasów tłuszczowych na uwagę zasługuje witamina E, nazywana „witaminą młodości”, której doskonałym źródłem jest właśnie słonecznik. W 100 g produktu znajdziemy aż 35 mg witaminy E.
Choć małe, ziarna słonecznika bogate są także w białko roślinne, liczne minerały, takie jak magnez, fosfor czy selen, a także inne witaminy, wśród których wymienia się witaminy z grupy B. Nie można nie wspomnieć o błonniku pokarmowym, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Zobacz także: Chroni przed demencją i wspiera mózg. Wystarczy kawałek dziennie
W nasionach słonecznika znaleźć można również fitosterole, czyli substancje roślinne, które budową zbliżone są do cholesterolu. Wraz ze wspomnianymi już nienasyconymi kwasami tłuszczowymi odpowiadają za obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. Nasiona słonecznika warto więc wprowadzić do swojej diety, by wesprzeć zdrowie serca i układ krążenia, a do tego zapobiegać rozwojowi zmian miażdżycowych.
Regularne jedzenie słonecznika niesie ze sobą dużo dobrego również w kontekście prawidłowego ciśnienia. Poprzez zawarty w słoneczniku magnez i potas powinny sięgać po niego osoby, które borykają się z podwyższonym ciśnieniem, gdyż nasiona te wpływają na jego obniżenie.
Dodatkowo nasiona słonecznika wykazują właściwości pobudzające metabolizm oraz wspierające lepsze trawienie. Poprzez swój bogaty skład dbają również o kondycję skóry oraz włosów. Z kolei obecne przeciwutleniacze redukują stany zapalne oraz wzmacniają odporność.
Obecność nasion słonecznika w codziennej diecie jest również ważna w kontekście poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie może pomóc regulować jego nagłe skoki. Słonecznik może być więc doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety, która w połączeniu z innymi, zdrowymi nawykami przyniesie lepsze samopoczucie oraz ogólną kondycję organizmu.
Może cię zainteresować: Pij łyżeczkę każdego ranka. Serce będzie silne, a cukier spadnie
Ziarna słonecznika to ultrazdrowy produkt, który dostarcza sporo wartości odżywczych, ale przy tym jest dość kaloryczny. Należy być więc rozważnym w kontekście ilości w codziennej diecie, gdyż 100 g ziaren to aż 580 kalorii. Optymalną dzienną porcją słonecznika jest więc około 30 g.
Można włączyć je do codziennej diety na wiele sposobów. Sprawdzą się na surowo jako przekąska solo, ale również jako dodatek do owsianki, jogurtu, sałatek oraz kanapek. Doskonale smakują również w formie podprażonej jako dopełnienie licznych potraw. Można dodawać je do domowego pieczywa, wypieków i granoli, a także przygotować z nich pastę do kanapek.
Zobacz też:
Wspiera trawienie nawet po obfitym posiłku. Dosyp odrobinę do obiadu
Zakwas buraczany mojej babci nigdy nie pleśnieje. Ma prostą zasadę
Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza