Jak rozpoznać dobrą dynię? Oto sprawdzony sposób mojej babci
Wybór dobrej jakości dyni ma kluczowe znaczenie w kuchni. Warzywo to w ostatnich latach zyskuje na popularności w zestawieniu najchętniej spożywanych produktów. Mało osób jednak wie, jak rozpoznać dobrą dynię. Okazuje się, że są na to sprawdzone sposoby.
Dynia to zdrowe i smaczne warzywo sezonowe, którego walorami możemy się cieszyć niemal przez całą jesień. Ma wiele zastosowań w kuchni - możemy z niej przyrządzić zarówno zupy i dania główne (np. makarony, kluseczki czy risotto), jak i desery, a nawet napoje. W sezonie jesiennym wyjątkową popularnością cieszy się rozgrzewająca kawa dyniowa.
Aby jednak przyrządzane potrawy były smaczne, konieczny jest wybór zdrowego i dojrzałego okazu dyni.
Jesienią dostępnych jest wiele odmian dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Najpopularniejsza to dynia zwyczajna o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyraźnego smaku.
Popularna jest także dynia hokaido, która ma delikatny smak i sprawdzi się w potrawach przygotowanych zarówno na słodko, jak i na słono. Z kolei do zup i musów świetnie sprawdzi się dynia prowansalska, która ma lekko wodnisty miąższ i słodki smak.
Wybór idealnej dyni powinniśmy zacząć od zwrócenia uwagi na skórkę warzywa. Powinna być ona gładka i jędrna, ponieważ chropowate okazy będą włókniste wewnątrz. Plamy i różne barwy na skórze również nie będą dobrze świadczyć o danym egzemplarzu.
Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor dyni. Powinien być żywy i intensywny. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej witamin zawiera. O tym, czy dynia jest dobra, dużo mówi sama łodyga. Ogonek powinien być lekko zdrewniały. To znak, że warzywo nie psuje się od środka.
Sprawdź też: To ciasto z dyni to najlepszy jesienny deser. Rozpływa się w ustach
Najprostszym sposobem na rozpoznanie dojrzałej dyni jest zapukanie w nią. Jeśli usłyszymy pusty odgłos, oznacza to, że dynia jest dojrzała i nadaje się do spożycia. Ponadto należy się również zapoznać z jej teksturą. Skórka dojrzałego warzywa powinna być odpowiednio twarda.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend