Reklama
Reklama

​Wkrótce będą ją pić wszyscy. Sprawdź przepis na najmodniejszą kawę tej jesieni

Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni. I nie chodzi tu tylko o jej wycinanie na Halloween, bo idealnie sprawdzi się w kuchni, zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Dziś jednak przepis na... kawę. Jeśli jeszcze nie znacie pumpkin spice latte to ostatnia szansa, by to zmienić, bo zaraz będą ją pili wszyscy.

Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia dynia jest... owocem. Ale w sumie to w niczym nie przeszkadza, bo potrawy z niej są po prostu pyszne. Wypróbuj przepis na ciasto dyniowe, czyli idealny deser na jesienne dni.

Pumpkin spice latte to po prostu kawa w typie latte z dodatkiem purée dyniowego oraz specjalnej przyprawy do ciasta dyniowego. To właśnie ten dodatek sprawia, że napój ma wyczuwalne nuty korzenne, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Często podawana jest z bitą śmietaną i nierozerwalnie kojarzy się właśnie z tą porą roku.

Sama przyprawa jest szerzej znana od około 100 lat, gdy została wprowadzona na rynek przez firmę McCormick’s, jednak jej połączenie z kawą jest stosunkowo nowe. Pumpkin spice latte pojawiła się po raz pierwszy w ofercie sieci Starbucks dopiero 20 lat temu. Od 2003 roku trudno wyobrazić sobie jesień bez tej kawy w kubku z charakterystycznym zielonym logo. Choć dzięki temu przepisowi przyrządzisz ją w domu w o wiele zdrowszej wersji.

Sprawdź również: Są najlepsze na farsz do pierogów. Spiesz się, póki trwa na nie sezon

Pumpkin spice latte — składniki

Do przygotowania idealnej pumpkin spice latte potrzebujesz:

  • pół szklanki kawy
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki purée z dyni
  • pół łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru

Przyprawę do ciasta dyniowego można kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu łącząc składniki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu drugiemu rozwiązaniu mamy pewność, że w naszej mieszance nie będzie żadnych dodatkowych składników czy konserwantów. Podobnie wygląda sprawa z purée z dyni. Możemy je kupić w sklepie, szczególnie jeśli będziemy szukali w dziale z żywnością dla niemowląt, a także przygotować we własnym zakresie. Musimy pamiętać, żeby zarezerwować więcej czasu na przygotowanie purée.

Jeśli chcemy sami przygotować przyprawę do ciasta dyniowego, musimy uszykować:

  • 8 łyżeczek mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Wszystkie składniki wsypujemy do słoiczka i dokładnie mieszamy.

Sprawdź również: Najzdrowszy napój świata chroni przed zawałem i udarem. Z czego można go zrobić?

Jak przygotować pumpkin spice latte?

Zacznijmy od purée z dyni. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki, wykładamy na blachę skórą na dół i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie dynię wyjmujemy do ostudzenia. Gdy dynia ostygnie, oddzielamy miąższ od skórki i umieszczamy go w blenderze. Miksujemy na gładkie purée.

Sposób na przygotowanie pumpkin spice latte bez ekspresu: do rondelka wkładamy wszystkie składniki i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy kawę do kubka. Pumpkin spice latte można również udekorować bitą śmietaną lub posypać przyprawą do ciasta dyniowego.

Jeśli posiadamy w domu ekspres do kawy z funkcją spieniania mleka, możemy przygotować pumpkin spice latte bez użycia rondelka. Wystarczy w odpowiednio dużej szklance umieścić purée z dyni, przyprawę do ciasta dyniowego oraz cukier, jeśli go używamy. Całość dokładnie wymieszać, a następnie podstawić pod ekspres i włączyć tryb przygotowania latte. Po jego zakończeniu dekorujemy pumpkin spice latte bitą śmietaną lub posypujemy przyprawą.

Zobacz też:

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy