Wkrótce będą ją pić wszyscy. Sprawdź przepis na najmodniejszą kawę tej jesieni
Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni. I nie chodzi tu tylko o jej wycinanie na Halloween, bo idealnie sprawdzi się w kuchni, zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Dziś jednak przepis na... kawę. Jeśli jeszcze nie znacie pumpkin spice latte to ostatnia szansa, by to zmienić, bo zaraz będą ją pili wszyscy.
Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia dynia jest... owocem. Ale w sumie to w niczym nie przeszkadza, bo potrawy z niej są po prostu pyszne. Wypróbuj przepis na ciasto dyniowe, czyli idealny deser na jesienne dni.
Pumpkin spice latte to po prostu kawa w typie latte z dodatkiem purée dyniowego oraz specjalnej przyprawy do ciasta dyniowego. To właśnie ten dodatek sprawia, że napój ma wyczuwalne nuty korzenne, a także świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Często podawana jest z bitą śmietaną i nierozerwalnie kojarzy się właśnie z tą porą roku.
Sama przyprawa jest szerzej znana od około 100 lat, gdy została wprowadzona na rynek przez firmę McCormick’s, jednak jej połączenie z kawą jest stosunkowo nowe. Pumpkin spice latte pojawiła się po raz pierwszy w ofercie sieci Starbucks dopiero 20 lat temu. Od 2003 roku trudno wyobrazić sobie jesień bez tej kawy w kubku z charakterystycznym zielonym logo. Choć dzięki temu przepisowi przyrządzisz ją w domu w o wiele zdrowszej wersji.
Sprawdź również: Są najlepsze na farsz do pierogów. Spiesz się, póki trwa na nie sezon
Do przygotowania idealnej pumpkin spice latte potrzebujesz:
- pół szklanki kawy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki purée z dyni
- pół łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru
Przyprawę do ciasta dyniowego można kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu łącząc składniki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu drugiemu rozwiązaniu mamy pewność, że w naszej mieszance nie będzie żadnych dodatkowych składników czy konserwantów. Podobnie wygląda sprawa z purée z dyni. Możemy je kupić w sklepie, szczególnie jeśli będziemy szukali w dziale z żywnością dla niemowląt, a także przygotować we własnym zakresie. Musimy pamiętać, żeby zarezerwować więcej czasu na przygotowanie purée.
Jeśli chcemy sami przygotować przyprawę do ciasta dyniowego, musimy uszykować:
- 8 łyżeczek mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Wszystkie składniki wsypujemy do słoiczka i dokładnie mieszamy.
Sprawdź również: Najzdrowszy napój świata chroni przed zawałem i udarem. Z czego można go zrobić?
Zacznijmy od purée z dyni. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki, wykładamy na blachę skórą na dół i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie dynię wyjmujemy do ostudzenia. Gdy dynia ostygnie, oddzielamy miąższ od skórki i umieszczamy go w blenderze. Miksujemy na gładkie purée.
Sposób na przygotowanie pumpkin spice latte bez ekspresu: do rondelka wkładamy wszystkie składniki i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy kawę do kubka. Pumpkin spice latte można również udekorować bitą śmietaną lub posypać przyprawą do ciasta dyniowego.
Jeśli posiadamy w domu ekspres do kawy z funkcją spieniania mleka, możemy przygotować pumpkin spice latte bez użycia rondelka. Wystarczy w odpowiednio dużej szklance umieścić purée z dyni, przyprawę do ciasta dyniowego oraz cukier, jeśli go używamy. Całość dokładnie wymieszać, a następnie podstawić pod ekspres i włączyć tryb przygotowania latte. Po jego zakończeniu dekorujemy pumpkin spice latte bitą śmietaną lub posypujemy przyprawą.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki