Reklama
Reklama

To najlepszy jesienny deser. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a efekty są zniewalające

Dynie nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią oraz wieloma smacznymi potrawami, do których ich używamy. Jednak z tego warzywa można przygotować także pyszne desery, takie jak ciasto dyniowe, którym zachwycimy naszych gości. Sprawdź, jak szybko i łatwo je przygotować.

Jesień to idealna pora na słodkości i wypieki, robione w zaciszu własnego domu. Wiele osób w tym okresie roku chętnie sięga po smaczne i proste w przygotowaniu ciasto dyniowe. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Ciasto dyniowe - czyli idealny deser na jesienne dni

Ciasto dyniowe wraz z jabłecznikiem często gości na naszych stołach podczas jesiennych, deszczowych dni. Jego specyficzny smak i aromat ma wielu miłośników i świetnie łączy się z gorącą kawą lub herbatą.

Co więcej, w sezonie dynie są niedrogie i pyszne i można je kupić niemal wszędzie. Wobec tego nie pozostaje nic innego jak wypróbować przepis na ten przepyszny deser, którym zachwycimy naszych gości.

Czytaj również: Efektowny deser na każdą okazję. Sprawdź przepis na tort bezowy z truskawkami

Ciasto dyniowe - jakich składników potrzebujemy?

Do ciasta dyniowego nie potrzeba wielu składników, a wszystkie z nich z łatwością dostaniemy w każdym sklepie. Wobec tego nie musimy się martwić o długą i skomplikowaną listę zakupów.

Oto składniki niezbędne do przygotowania ciasta dyniowego:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • opcjonalnie lukier oraz orzechy, które posłużą do dekoracji wypieku.

Zobacz takżeKojarzą się z nadchodzącą jesienią. Czy wiesz, że można zrobić z nich dżem?

Jak przygotować znakomite ciasto dyniowe?

Samo przygotowanie ciasta dyniowego także nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest wbicie jajek do miski i utarcie ich z brązowym cukrem. Możemy do tego użyć miksera, dzięki czemu stworzymy napowietrzoną i jednolitą masę.

Po utarciu składników dodajemy do nich olej, aromat waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie partiami przesiewamy mąkę, ciągle mieszając nasze ciasto. Ostatecznie powinno mieć ono gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję. Jeżeli nie uzyskamy takiej masy, możemy dodać nieco mąki lub mleka, w zależności od tego, czy nasze ciasto jest zbyt rzadkie, czy zbyt gęste.

Kolejnym krokiem jest obranie dyni i starcie jej na tarce o małych oczkach. Tak przygotowane warzywo odciskamy przez ścierkę i dodajemy do ciasta. Całość starannie mieszamy i przelewamy do blachy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą. Ciasto dyniowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.

Ciasto smakuje najlepiej polane lukrem i posypane zmiażdżonymi orzechami, więc warto podać je w takiej formie.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta