Reklama
Reklama

Efektowny deser na każdą okazję. Sprawdź przepis na tort bezowy z truskawkami

Lato sprzyja jedzeniu lekkich, orzeźwiających deserów. W tym okresie najczęściej porzucamy ciasta, po których zjedzeniu czujemy się niezwykle pełni. Warto również wykorzystać sezonowe owoce, a takimi na pewno są truskawki. Poznaj przepis na idealny tort bezowy z truskawkami, którym zaskoczysz domowników i gości.

Blaty to podstawa tortu bezowego. Jednak bez przeszkód możemy je wykonać dzień lub kilka dni wcześniej, a następnie jedynie przełożyć śmietaną. Dodatkowo przechowywanie w szafce takich blatów jest zawsze dobrą opcją np. w przypadku niezapowiedzianych gości.

Tort bezowy z truskawkami — składniki

Do przygotowania tortu bezowego z truskawkami potrzebne będą następujące składniki:

  • 9 białek
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 g truskawek
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 30 g glukozy

Z podanych proporcji powinny wyjść cztery blaty o średnicy około 19 cm. Jeśli w naszym piekarniku nie zmieszczą się cztery blaty na raz, podzielmy składniki na pół i przygotujmy na dwa razy. Najlepiej umieścić papier do pieczenia na blasze i odrysować odpowiedniej wielkości okrąg.

Dodatkowo do nakładania masy śmietanowej przyda nam się tylka cukiernicza.

Jak przygotować tort bezowy z truskawkami?

Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Umieszczamy je w dużej misce i ubijamy ze szczyptą soli. Możemy stopniowo zwiększać obroty miksera. W momencie, gdy białka są sztywne, zaczynamy dodawać partiami cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i całość przez chwilę łączymy z wykorzystaniem miksera.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy bezę przez około 100 minut, uważając, by się nie zaczęła mocno rumienić. Po tym czasie najlepiej zostawić je jeszcze w uchylonym piekarniku przez kilka godzin — do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej przygotować sobie blaty np. dzień wcześniej.

Ważne: jeśli pieczemy bezę na dwie partie, nie możemy zostawić masy na ten czas, tylko musimy zrobić nową.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Możemy wykorzystać je w całości lub pokroić w paski. Mocno schłodzoną śmietanę zaczynamy ubijać mikserem. po chwili dodajemy glukozę. Po ubiciu śmietany dodajemy mascarpone i mieszamy chwilę na małych obrotach do połączenia składników.

Na paterę wykładamy pierwszy blat bezowy, umieszczamy na nim 2-3 łyżki śmietany i rozsmarowujemy. Nakładamy drugi i ponownie rozsmarowujemy 2-3 łyżki śmietany. Tę samą czynność powtarzamy z trzecim. Na górze czwartego blatu przyozdabiamy tort kwiatkami śmietanowymi przy użyciu tylki. Na końcu dekorujemy ciasto truskawkami, a także możemy posypać je odrobiną kakao.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta