Kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Czy wiesz, że można zrobić z nich dżem?
Polska jesień obfituje w niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe owoce i warzywa. Niektóre z nich znajdziemy jednak nie w ogródku czy na polu, a w lesie. Warto zwrócić na nie uwagę podczas weekendowego spaceru, a następnie wykorzystać w swojej kuchni. Poznaj przepis na pyszny dżem z jarzębiny.
Jarzębina to pospolita roślina występująca na terenie całej Polski. Ma także bardzo szerokie zastosowanie w kuchni — można z niej zrobić dżem, konfiturę, nalewkę, sok czy wino.
Surowe owoce jarzębiny nie tylko są gorzkie, ale także zawierają kwas parasorbowy, który jest trujący. Żeby pozbyć się trującego składnika, konieczna jest obróbka termiczna. Co zrobić, by z owoców zniknął gorzki smak? W tym przypadku ważny jest czas ich zbierania. Najlepiej zrobić to po pierwszych przymrozkach, wtedy mróz pozbędzie się goryczy za nas. Jednak owoce jarzębiny można już zbierać od końca sierpnia. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na to, czy są dojrzałe. Dorodne owoce są mocno pomarańczowe lub czerwone. Zbierając je przed pierwszymi przymrozkami, konieczne będzie ich umycie, wysuszenie, a następnie przemrożenie przez minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. Tak przygotowaną żurawinę możemy wykorzystać w kuchni.
Do przygotowania około 10 słoiczków dżemu z jarzębiny potrzebne będą następujące składniki:
- 2 kg jarzębiny
- 1 kg jabłek
- 1,2 kg cukru
Zamrożoną jarzębinę zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut. Przełóż owoce do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu, aż zaczną pękać. W międzyczasie umyj, osusz i obierz jabłka, a następnie pokrój w małą kosteczkę. Do garnka wsyp cały cukier i gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj jabłka i zmniejsz moc palnika. Dżem smaż, aż owoce będą szkliste. Cały czas na małym ogniu i bez przykrycia. Następnie za pomocą drewnianej łyżki rozetrzyj go do konsystencji musu. Zestaw garnek z palnika i pozostaw do wystygnięcia przez noc.
Na drugi dzień wyparz słoiczki i nakrętki, a także upewnij się, że nie są uszkodzone. Dżem zagotuj na małym ogniu, a następnie jeszcze gorący przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zamknij je szczelnie i zostaw do wystygnięcia. Gotowy dżem z jarzębiny przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pod względem zawartości witaminy C (na poziomie ok. 40 mg w 100 g), można stwierdzić, że owoce jarzębiny są polskimi cytrusami. Co więcej, są świetnym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B oraz witaminy K, a także minerałów takich jak magnez, miedź, potas i sód. W owocach jarzębiny znajdziemy również alkohol cukrowy - sorbitol, kwasy organiczne, prowitaminę A i substancje garbnikowe.
Uwzględnienie w diecie owoców jarzębiny stymuluje pracę jelit, łagodzi podrażnienia wątroby, działa moczopędnie oraz przeciwzapalnie (szczególnie na błony śluzowe żołądka i jelit), pomaga w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, a także przy kamicy nerkowej i żółciowej.
Zobacz też:
Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić